Εντυπώσεις για το Alan Wake Remastered.

Published on 23 October 2021 at 12:09

Το Alan Wake όταν ήρθε στην αγορά και αποδείχθηκε ένας πολύ πρωτοποριακός τίτλος από πολλές απόψεις: τεχνικά εξέπληξε πολύ, ειδικά με τη χρήση του φωτός και της ομίχλης. Κατά την διάρκεια του παιχνιδίου, αισθανθήκαμε ακόμα το έργο της Remedy αφήνοντας κατά μέρος το Max Payne που θύμιζε το στυλ του απο Matrix, αφήνοντας χώρο για μια πολύ πιο στρατηγική προσέγγιση, με τη χρήση του φακού. Αλλά η ομάδα με επικεφαλής τον Sam Lake έφερε στο τραπέζι  μια μυστηριώδη/τρομακτική πλοκή αντάξια ενός έργου του Stephen King, γεμάτη ανατροπές σεναρίου, χαρισματικούς χαρακτήρες και πάνω απ' όλα, την πόλη του Bright Fallsς και τα περίχωρά της. Ήταν μια τέλεια φόρμουλα για να δημιουργηθεί ένα έργο λατρείας, το οποίο όλοι μπορούμε να απολαύσουμε, με τεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες θα εξηγήσουμε σε αυτή την ανάλυση για το Alan Wake Remastered.

Αν και τα χρόνια έχουν περάσει, το Alan Wake παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση.

Δεν μιλάμε για τη φυσική του κατάσταση αφού ο καημένος ο alan συνεχίζει να κουράζεται μετά από 15 δευτερόλεπτα τρέξιμο ενώ τον κυνηγάει το σκοτάδι, κάτι που θα έπρεπε να εξεταστεί. Αφήνοντας κατά μέρος αυτή την ανόητη (αλλά πολύ αστεία) λεπτομέρεια, ας μιλήσουμε για το πώς η δουλεία της Remedy εξακολουθεί να διατηρεί τον τύπο 10 χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία της. Ο τίτλος συνεχίζει να λάμπει χάρη στο διασκεδαστικό και θεαματικό gameplay του, το οποίο αμαρτάνει λόγω κάποιων επαναλαμβανόμενων λεπτομερειών κατά καιρούς αλλά είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό να καταλήγεις δαιμονισμένος στο ρυθμό των Poets of the Fall, ένα συγκρότημα που οι πιο βετεράνοι στους τίτλους του φινλανδικού στούντιο θα αναγνωρίσουν αμέσως.

Η ιστορία που μας λέει το παιχνίδι, και τα δύο DLC που περιλαμβάνονται, είναι ένα πραγματικό masterclass για το πώς να φέρουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τον Stephen King. Ο Sam Lake και ο Mikko Rautalahti, οι συγγραφείς του έργου, παίζουν πολύ καλά με τη διχοτόμηση που βρίσκουμε ανά πάσα στιγμή ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό, ιδέες που η ανθρωπότητα εξερευνά εδώ και αιώνες. Με αυτή την ευκαιρία, αυτός ο αγώνας παρουσιάζεται σε εμάς τόσο σε playable μορφή (η χρήση του φαναριού ενάντια στο σκοτάδι) όσο και στην πλοκή (με χαρακτήρες όπως ο Alan Wake ή το Σκοτάδι, που αντιπροσωπεύουν το αντίθετο). Επιπλέον, η πλοκή εκπλήσσει σε κάθε κεφάλαιο που εξελίσσεται, δίνοντας μαθήματα σεναρίου που αφήνουν στον χρήστη περισσότερες αμφιβολίες παρά απαντήσεις, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να είναι το magnum opus του φινλανδικού στούντιο.

Αυτό το Remaster ενισχύει την δουλεία που έγινε από την Remedy

Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα μπορούσαμε επιτέλους να δούμε τον αγαπημένο μας συγγραφέα για άλλη μια φορά. Με τη μυστηριώδη επιστροφή του στο τελευταίο expansion του Control  πολλοί οπαδοί κατέστησαν σαφές στην Remedy ότι θέλαμε τον Alan Wake πίσω και να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη μοίρα του μετά το τέλος του αρχικού τίτλου. Αντί να λάβουμε μια συνέχεια (η οποία φημολογείται ότι μπήκε στην παραγωγή πριν από λίγους μήνες), έχουμε λάβει μένα remaster του αρχικού έργου, που αναπτύχθηκε από το στούντιο d3t υπο την εποπτεία της Remedy, η οποία προσφέρει την ίδια εμπειρία με πριν από 10 χρόνια, αλλά με τις τεχνικές δυνατότητες του σήμερα.

Αυτό το remaster προσφέρει ανάλυση 4K (στο Xbox Series X) και 60Fps. Αλλά οι βελτιώσεις δεν είναι μόνο ένα απλό λίφτινγκ, αλλά προχωρούν περαιτέρω. Οι προγραμματιστές έχουν βελτιώσει πολλές από τις πτυχές όπου το πέρασμα του χρόνου ήταν πολύ αξιοσημείωτο, ξεκινώντας από τα πρόσωπα των χαρακτήρων. Εστιάζοντας στον Alan Wake, έχει λάβει μια γιγαντιαία αλλαγή στο μοντέλο του, που μοιάζει πολύ περισσότερο με τον ηθοποιό IIkka Villi, ο οποίος δανείζει την εικόνα από το αρχικό έργο, μέχρι την τελευταία του εμφάνιση στο Control. Επιπλέον, οι εκφράσεις του προσώπου είναι πολύ πιο συνδεδεμένες με την πραγματικότητα και τα cinematics έχει περάσει από τα 720p να τρέχουν στην ανάλυση και το framerate του παιχνιδιού, βελτιώνοντας στο μέγιστο την εμπειρία του χρήστη.

Μιλώντας για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις, ο τομέας του φωτισμού έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, προσφέροντας μία εμπειρία πιο κοντά στη σημερινή τεχνολογία. Μπορούμε επίσης να δούμε ότι τα σενάρια είναι πολύ πιο προσεκτικά, τόσο στην ποιότητα των μοντέλων, όσο και φυσικά στις υφές. Το gunplay δεν έχει ρετουσάρισμα καθόλου, δεδομένου ότι συνεχίζει να λειτουργεί απίστευτα. Αυτό που έχει γυαλιστεί είναι ο χειρισμός του Alan, πολύ πιο ομαλός και πιο ακριβής. Έτσι το Alan Wake Remastered είναι ένας remaster με κεφαλαία γράμματα και μπορούμε να δούμε την αγάπη και την φροντίδα που έδωσε η Remedy  θέλοντας να προσφέρει στους χρήστες (τόσο βετεράνους όσο και σε νέους) έναν τίτλο αντάξιο του αρχικού παιχνιδιού, σεβόμενη όλα όσα έκανε καλά, αλλά βελτιώνοντας τα αδύναμα μέρη.

Το Alan Wake είναι χωρίς αμφιβολία η πιο προσεγμένη δουλειά της Remedy.

Ξαναζώντας την ιστορία του Alan Wake και της εταιρείας, αλλά αυτήν την φορά ποιο βελτιωμένη, επιτυγχάνει μόνο ένα πράγμα: να ερωτευτεί την ιστορία που έκανε η Remedy Entertainment πριν από 10 χρόνια, κατά τη χρυσή εποχή του Xbox 360. Το Max Payne ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα που έκανε το φινλανδικό στούντιο στον κλάδο, το Quantum Break  δεν έφτασε στα πρότυπα που όλοι περιμέναμε και το Control έπρεπε να συνεχίσει την πορεία που είχε ακολουθήσει το στούντιο από την πρώτη του δουλειά. Χωρίς αμφιβολία το Alan Wake είναι η ψυχή της Remedy. Η ιστορία του συγγραφέα που χάθηκε στο σκοτάδι έκλεψε τις καρδιές χιλιάδων χρηστών και εκεί το φινλανδικό στούντιο έδειξε ότι όχι μόνο ήξεραν πώς να κάνουν ένα θρίλερ εγκλήματος και εκδίκησης, αλλά τόλμησαν να δώσουν μια ιστορία που σίγουρα, θα παραμείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων των χρηστών που το απολαμβάνουν.

Το Alan Wake Remastered είναι ένας από τους τίτλους που πρέπει να υπάρχει στο 2021, τόσο για νέους παίκτες όσο και για παίκτες που έχουν ήδη επισκεφθεί το Bright Falls στις μέρες τους. Είναι χαρά μου να περνάω όλες τις δυσκολίες που ο Alan Wake και η Co να ξανάπερνανε κατά τη διάρκεια του εφιάλτη τους στο Bright Falls, να ακούσουν ξανά τα τραγούδια των Poets of the Fall σε ορισμένες σημαντικές στιγμές της ιστορίας, αλλά πάνω από όλα να δουν αυτόν τον αγώνα μεταξύ φωτός και σκότους, που αντιπροσωπεύεται τόσο καλά χάρη σε μερικά χειρόγραφα που έγραψε ένας συγγραφέας, με το όνομα Alan Wake. Ας ελπίσουμε ότι, στο μέλλον, η Remedy θα μας δώσει τη συνέχεια που όλοι περιμέναμε, και ότι επιτέλους, μπορούμε να μάθουμε τι έχει γίνει με τον αγαπημένο μας Alan. 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.