Back 4 Blood : Μία ωδή στο Left 4 Dead.

Published on 16 October 2021 at 19:09

Ο κόσμος μαστίζεται από ένα θανατηφόρο παράσιτο που καταλαμβάνει το σώμα μας σιγά-σιγά και με την πάροδο του χρόνου χάνουμε κάθε επίγνωση του εαυτού μας και γινόμαστε undead. Η συντριπτική πλειοψηφία μένει με την ανθρώπινη μορφή τους, αλλά άλλοι μεταλλάσσονται σε τρομακτικά όντα με ειδικές ικανότητες. Αυτό ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, αν και για ένα χρονικό διάστημα θεωρήθηκε ότι είχε εξαλειφθεί αλλά κάναμε λάθος. Το παράσιτο επέστρεψε ακόμα πιο δυνατό και όλα όσα ξέραμε, οι ζωές μας, η οικογένειά μας, τα πάντα αλλάζουν και εξαφανίζονται. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή αντίσταση σε διάφορα μέρη του κόσμου, η οποία αγωνίζεται για την επιβίωση της ανθρωπότητας και τον κόσμο. Έτσι ξεκινάει το campaign του "Back 4 Blood".

Περισσότερο από μια δεκαετία μπορούμε επιτέλους να μιλήσουμε για έναν άξιο διάδοχο του Left 4 Dead, έναν τίτλο που κυκλοφόρησε αρχικά το 2008 και ένα χρόνο αργότερα τη δεύτερη δόση του, και ότι παρά τα χρόνια του συνεχίζει να διατηρεί την ηγεσία του μέσα στο είδος, ειδικά στη λειτουργία του για πολλούς παίκτες.

Τεχνικό κομμάτι

Το Back 4 Blood είναι ένα θαύμα  στο τεχνικό κομμάτι του, ωστόσο, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν πάνω από τα άλλα, όπως η μουσική συνοδεία σε ορισμένες μάχες ή ο σχεδιασμός των πλασμάτων και των bosses που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο καλλιτεχνικός και γραφικός σχεδιασμός του είναι πρωτότυπος, έχοντας αυτό ένα μείγμα ρεαλισμού και μυθοπλασίας που είναι ευχάριστο για το μάτι, για να μην αναφέρουμε την εξαιρετική του τοποθέτηση σε ορισμένους τομείς του χάρτη. Κάθε μία από τις περιοχές έχει διαφορετικό σχεδιασμό, μερικές όπως αυτές της πόλης μπορεί να είναι παρόμοιες αλλά πάντα έχει νέα κτίρια και τοποθεσίες .
Η απόδοσή του είναι λίγο πολύ όπως αναμενόταν όμως λείπει η επιλογή performance έναντι quality και αντιστρόφως. Αυτό μπορεί να είναι πιο υποκειμενικό από οτιδήποτε άλλο, αλλά του δίνει μια προσθήκη στις κονσόλες επόμενης γενιάς που μας επιτρέπουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία όσον αφορά την ρύθμιση. Από την άλλη σας συμβουλεύω να απενεργοποιήσετε προσωρινά το Motion Blur, το οποίο πάσχει από σοβαρά θέματα. Τα περισσότερα από τα τρέχοντα "προβλήματα" λογικά θα επιλυθούν σε μελλοντικές ενημερώσεις.

Gameplay

Εάν είστε οπαδός του θρυλικού Left 4 Dead και έχετε παίξει τις προηγούμενες δόσεις του αυτό θα σας φανεί σαν τη συνέχεια και των δύο αλλά με κάποιες καινοτομίες που το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό. όπως το σύστημα καρτών του. Εάν επικεντρωθούμε στο campaign, χωρίζεται σε τέσσερα act που καθένα από αυτά έχει αρκετές αποστολές χωρισμένες μεταξύ τους. Αυτά δεν είναι το μεγάλο θέμα, οι περισσότεροι θα παραμείνουν στο να πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο και να αντιμετωπίζουν ορδές ζόμπι και περίεργα bosses αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διασκεδαστικό. Σε κάθε πράξη του campaign θα έχουμε έως και δύο ευκαιρίες για να το ολοκληρώσουμε. Εάν όλη την ομάδα πεθάνει τότε ξεκινάμε από την αρχή. Όταν ξεκινάμε μια σειρά μπορούμε να επιλέξουμε τη δυσκολία, τον χαρακτήρα και περίπου τρία φύλλα συν ένα μολυσμένο. Στην αρχή κάθε αποστολής θα επεκτείνουμε το ρεπερτόριό των καρτών μας και θα μας προσφέρουν πάντα μια νέα πρόκληση που θα μας δώσει περισσότερα χρήματα, βελτιώσεις στην αντίσταση ή την υγεία, κλπ. 
Στην αρχή πρέπει να παραδεχτώ ότι η επίδραση των καρτών είναι πολύ ομαλή, αλλά καθώς προχωρούμε αυτό δεν  συμβαίνει. Επίσης μέσα σε κάθε χάρτη μπορούμε να βρούμε ενεργές κάρτες που θα μας προσφέρουν μια επιπλέον βελτίωση χωρίς να καταλαμβάνουμε χώρο στην τράπουλα αποστολής μας. Στο τέλος από κάθε act θα βρούμε το inventory γεμάτο από αυτά, όπου μερικά επισκευάζονται ακόμη και μια τράπουλα που δημιουργείται από εμάς εκ των προτέρων που θα συμπληρώνει εκείνες που επιλέγονται σε κάθε αποστολή.

Οι εχθροί είναι αρκετά ποικίλοι. Έχουμε α τον τυπικό άνθρωπο που είναι πολύ εύκολο να σκοτωθούν, μερικά άλλα που είναι εκρηκτικά και ακόμη και μερικά που θα μας κατακλύσουν και θα μας απελευθερώσουν σε ένα άλλο μέρος του χάρτη. Φυσικά δεν θα βαρεθείτε με τους τύπους των ζόμπι και τις μεταλλάξεις τους γιατί όλοι τους έχουν τις ιδιαιτερότητες και τα αδύνατα σημεία τους για να αντιμετωπισθούν με αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, εάν εξακολουθούν να σας φαίνονται "απλές", μπορείτε πάντα να προσθέσετε νέες λειτουργίες με ορισμένες μολυσμένες κάρτες. Από την άλλη, σε κάθε act θα αντιμετωπίζουμε bosses όχι πολύ περίπλοκα αλλά θα πρέπει να συντονιστείτε καλά με την ομάδα σας για να τα ολοκληρώσετε. Όπως και πριν, μπορείτε να προσθέσετε νέα αφεντικά με μερικές κάρτες.
Πριν τελειώσω με αυτό το θα ήθελα να επισημάνω ένα πολύ αρνητικό σημείο, και αυτό είναι η τεχνητή νοημοσύνη του. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε να επανεκκινήσω μια σειρά αποστολών εξαιτίας τους οπότε το καλύτερο είναι να παίξετε σε ομάδες των τεσσάρων με μερικούς από τους φίλους σας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα σας κάνει να διασκεδάσετε περισσότερο και δεν θα απελπιστείτε καθόλου σε πολλές περιπτώσεις. Όσον αφορά τα σφάλματα, έχει κάποια ενοχλητικά, όπως ο χαρακτήρας σας που κολλάει σε κάποια σημεία ή ότι η ζωή των bosses δεν αντιστοιχεί σε αυτή που εμφανίζεται. Όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με ένα μελλοντικό patch.

Διάρκεια

Όπως αναφέρθηκα στην προηγούμενη ενότητα, έχουμε το campaign που δεν είναι πολύ μεγάλο όσον αφορά τις αποστολές, αλλά ανάλογα με τις ικανότητές μας, την επιλεγμένη δυσκολία και αν παίζουμε σε συνεργασία ή solo· η διάρκεια μπορεί να διαφέρει. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες μας για να ολοκληρώσουμε κάθε act κάτι που θα διευκολυνθεί με κάθε προσπάθεια αν θυμόμαστε πού βρίσκεται κάθε αποστολή ή αντικείμενο βελτίωσης, δεδομένου ότι αυτά δεν εμφανίζονται σε τυχαία σημεία αλλά σε σταθερά. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ξανακάνουμε ολόκληρη το campaign από το μηδέν αλλά με τη δυνατότητα δοκιμής διαφορετικών καρτών και προκλήσεων.

Ωστόσο, ένα από τα ισχυρότερα τμήματα του Back 4 Blood είναι το multiplayer κομμάτι του το οποίο δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια και εναπόκειται σε εμάς να παραχωρήσουμε αυτή τη διάρκεια ανάλογα πώς παίζουμε. 

Το Back 4 Blood είναι σαφώς ο διάδοχος του Left 4 Dead, αλλά με κάποιες διαφορές που το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό. κυρίως το σύστημα των καρτών power-up και των μολυσμένων για να προσθέσει νέες προκλήσεις στο επίπεδο. Αν αυτό που ψάχνατε ήταν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με ζόμπι με ένα σύντομο αλλά έντονο campaign  και διαδικτυακές λειτουργίες για να απολαύσετε με τους φίλους σας τότε το Back 4 Blood είναι αυτό που σας ταιριάζει. 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.