Μια Beta ματιά στο αναμενόμενο Elden Ring.

Published on 20 November 2021 at 16:50

Μετά την ανακοίνωσή του με τη μορφή κινηματογραφικών κατά τη διάρκεια της E3 2019, η εταιρεία που δημιούργησε θαύματα όπως το Dark Souls ή το Sekiro: Shadows Die Twice είχε διατηρήσει μια σιωπή μέχρι το ίδιο έτος, στην οποία επιβεβαιώθηκε και η ημερομηνία κυκλοφορίας της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η From Software αποτολμά να εξελιχθεί σε έναν τίτλο ανοιχτού κόσμου που υπόσχεται να συγχωνεύσει το gameplay dark Souls με τεράστιο χάρτη γεμάτο εξερεύνηση.

Ευτυχώς, μετά τη beta δοκιμή του για αρκετές ώρες όλα δείχνουν το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ότι η From Software έχει ετοιμάσει έναν εξαιρετικό τίτλο με όλες τις δόσεις του προσωπικού του DNA που μας αρέσει τόσο πολύ. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μας για το Elden Ring.

Το Elden Ring δανείζεται πολύ από το έπος των Dark Souls και αυτό είναι κάτι που έρχεται σε σας απλά κοιτάζοντας οποιαδήποτε εικόνα ή βίντεο του τίτλου. Από το μεσαιωνικό του περιβάλλον, με κάποιες εξαιρετικά χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, όπως ο σχεδιασμός της πανοπλίας, των εχθρών και των animations – μερικά από τα οποία φαίνεται να επαναχρησιμούνται σαφώς από τους προηγούμενους τίτλους – ο νέος τίτλος της From Software δανείζεται από το πιο διάσημο έπος τους μέχρι σήμερα. Όσοι από εσάς είστε εξοικειωμένοι με τον βρόχο παιχνιδιού που βρίσκεται σε αυτούς τους τίτλους θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας σε αυτόν τον ανοιχτό κόσμο, όπου πρέπει να εξερευνήσετε, να βρείτε checkpoints που δρουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι φωτιές στα Dark Souls και να εξαλείψετε ισχυρούς εχθρούς σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον.

Και όμως για όλες τις ομοιότητες που συνδέουν το Elden Ring με το Dark Souls, είναι επίσης πιθανώς ο τίτλος που διαφέρει περισσότερο από το gameplay που έχει αναπτυχθεί από την From software την τελευταία δεκαετία. Αν και τα προηγούμενα παιχνίδια του ήδη απολάμβαναν κάποια ελευθερία όσον αφορά την εξερεύνηση μεγάλων χαρτών και την επιλογή των μονοπατιών μας για να προχωρήσουμε - ειδικά στην περίπτωση του Dark Souls 3 - η αγκαλιά ενός πλήρους ανοιχτού παγκόσμιου σχεδιασμού αλλάζει την προσέγγιση που ακολουθεί το Elden Ring για ορισμένες σημαντικές πτυχές. Το κυριότερο είναι αυτό της εξερεύνησης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της beta είχαμε στη διάθεσή μας μια αρκετά μικρή περιοχή του απέραντου κόσμου που έχει αυτό το παιχνίδι αλλά χρησιμεύει αριστοτεχνικά για να μας δείξει πόσο καλά η From Software έχει καταφέρει να υιοθετήσει το σχεδιασμό των καλύτερων τίτλων στο είδος. Μόλις φύγουμε από το σπήλαιο όπου γίνεται το tutorial μας υποδέχεται η απεθανότητα του κόσμου που μπορούμε να ταξιδέψουμε, από μια υψηλή θέση που χρησιμεύει για να επαινέσουμε αυτό το χαρακτηριστικό. Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, με όποιον τρόπο θέλετε, και στο βάθος, μπορούμε να παρατηρήσουμε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, στρατηγικά τοποθετημένα για να καθοδηγήσουν τον παίκτη με τον πιο οργανικό δυνατό τρόπο.

Κοντά σε αυτό το σημείο θα έχουμε επίσης έναν χαρακτήρα με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε, αν θέλουμε, και θα μας δώσει κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του κόσμου του Elden Ring και θα τονίσουμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι να πάμε στο κάστρο, το οποίο κυριαρχεί στη θέα ολόκληρης της περιοχής. Και πάλι, ένας εξαιρετικά φυσικός τρόπος για να μας δείξει ποια θα είναι η προτεραιότητά του προορισμού μας για να προχωρήσουμε στην πλοκή, αλλά χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε σημεία στο μίνι χάρτη που μειώνουν την αίσθηση της ελευθερίας μας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το κάστρο είναι ο κύριος προορισμός του, ο χάρτης "φωνάζει" ότι θέλει να εξερευνηθεί, χάρη στον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιασμός των επιπέδων μας δείχνει την απόσταση διάφορα σημεία ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, προς την αντίθετη κατεύθυνση από το κάστρο μπορούμε να δούμε έναν τεράστιο βάλτο με έναν ερειπωμένο πύργο στις φλόγες. Ο σχεδιασμός του ίδιου του πύργου προσελκύει αρκετή προσοχή για να θέλουμε να πλησιάσουμε και να δούμε τι θα βρούμε. Εκτός από έναν μικρό αριθμό εχθρών θα συναντήσουμε επίσης ένα σεντούκι που περιέχει ένα σπαθί και αν περπατήσουμε τριγύρω του θα μας υποδεχτεί ένα αφεντικό μεγάλης δυσκολίας: ένας τεράστιος δράκος που μπορούμε πιθανώς να κατηγορήσουμε για την καταστροφή και την φωτιά στον πύργο.

Υπάρχουν καταστάσεις αυτού του τύπου σε όλη την beta, με bosses και mini bosses να υπάρχουν στην προέκταση του, μια σπηλιά με θησαυρούς και φυσικά ένα άλλο νέο boss μέσα, NPC που μπορούμε να βοηθήσουμε (ή να σκοτώσουμε), κλπ. Η ποσότητα του μοναδικού περιεχομένου που υπάρχει σε αυτή την περιοχή είναι συντριπτική και μας ενθαρρύνει να θέλουμε να ταξιδέψουμε τελευταία γωνιά του. Επίσης μπορούμε να τονίσου οτι δεν έχουμε βρει κανένα είδος επαναλαμβανόμενου περιεχομένου όπως αυτό που συχνά παρουσιάζεται σε άλλους open world τίτλους.
Το Elden Ring φέρνει επίσης μερικούς νέους μηχανικούς σε σύγκριση με τα πιο γραμμικά μικρότερα "αδέλφια" του. Αυτή τη φορά μπορούμε να συλλέξουμε αντικείμενα με τα οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε όλα τα είδη πραγμάτων που μπορεί να χρειαστούμε. Για παράδειγμα, τα φυτά που θα βρούμε γύρω μας μπορούν να συλλεχθούν για να φτιάξουν βόμβες, να θεραπεύσουν αλοιφές για το άλογο μας ή απλά να τις πουλήσουν για χρήματα.

Όσο για το άλογο θα το πάρουμε λίγο μετά την έναρξη και μπορούμε να επικαλεστούμε ανά πάσα στιγμή για να μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε γρήγορα σε αυτόν τον απέραντο κόσμο αλλά θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε στην πλάτη του. Ωστόσο στην τελευταία περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς θα είμαστε λιγότερο ακριβείς και αποτελεσματικοί από ό, τι με τα πόδια, και αν λάβει αρκετή ζημιά θα πεθάνει και θα πρέπει να το αναβιώσουμε ξοδεύοντας ένα από τα πολύτιμα θεραπευτικά φιαλίδιά μας.

Όσο για τη μάχη, είναι επίσης μια πτυχή που έχει αλλάξει χάρη στην επιπλέον ελευθερία του Elden Ring. Πολλά από τα αφεντικά που θα συναντήσουμε στον ανοιχτό αυτό κόσμο θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς να τους προσεγγίσουμε, ποιοι τομείς είναι ασφαλέστεροι για να ξεκινήσουμε τη μάχη, ή αν θέλουμε να προσεγγίσουμε κρυφά και έτσι να τους δώσουμε μερικά πολύτιμα πρώτα χτυπήματα. Όσο για τους μικρούς εχθρούς, η κρυφή ( stealth) προσέγγιση είναι πιο χρήσιμη αν είναι εφικτή αφού μπορούμε να γλιστρήσουμε ανάμεσα τους χωρίς να μας εντοπίσουν και να αποτελειώσουμε τους περισσότερους από αυτούς με ένα μόνο χτύπημα από το προτιμήσουμε μια μετωπική επίθεση.

Ωστόσο, αυτή η ελευθερία δεν θα είναι πάντα στη διάθεσή μας καθώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα κλασικά αφεντικά πίσω από μια πόρτα ομίχλης, πριν από την οποία δεν θα έχουμε καμία επιλογή από το να σταυρώσουμε τα δάχτυλά μας, να μάθουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις τους με τον καλύτερο τρόπο, και θα συνεχίζουμε να πεθαίνουμε μέχρι να το κερδίσουμε. Επειδή ναι, Το Elden Ring συνεχίζει να διατηρεί μια δυσκολία στο ίδιο επίπεδο με τους προηγούμενους τίτλους από την from Software μόνο που τώρα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία όταν αποφασίζουμε πού θα κινηθούμε στον χάρτη ή αν θέλουμε να αφήσουμε μερικές περιοχές ή εχθρούς για αργότερα, όταν θα είμαστε παραπάνω level. Ακόμα και να έχουμε κάνει τα πάντα ακόμα και στην beta είμαστε αναγκασμένοι να νικήσουμε το boss που κατοικεί στο κάστρο για να προχωρήσουμε.

Το μόνο μειονέκτημα που μπορούμε στην beta του Elden Ring είναι η τεχνική του πτυχή. Ο νέος τίτλος της From Software έρχεται στα μάτια μας χάρη στο απίστευτο καλλιτεχνικό τμήμα του, αλλά ειλικρινά, το τεχνικό τμήμα αφήνει πολλά να είναι επιθυμητά. Παίζοντας στο Xbox Series X η λειτουργία απόδοσης του τίτλου δεν είναι σε θέση να διατηρήσει μια εξ αποστάσεως σταθερή τιμή εικόνας ανά δευτερόλεπτο μεταξύ αυτού που φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο 50 FPS που σπάνια φτάνει τα 60. Φυσικά, απομένουν ακόμη περισσότεροι από 3 μήνες μέχρι την κυκλοφορία του και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι προγραμματιστές θα βελτιώσουν αυτό το κομμάτι αν και υπάρχει μια μικρή ανησυχία για το βαθμό στον οποίο μπορεί να παραμείνει πρόβλημα την ημέρα της κυκλοφορίας του.

Αυτό το μικρό βήμα στον κόσμο του Elden Ring μας διδάσκει πώς ο τίτλος συνδυάζει τα καλύτερα από τα προηγούμενα παιχνίδια της εταιρίας με έναν ειλικρινά άψογο ανοιχτό κόσμο. Εάν και ο υπόλοιπος χάρτης του είναι σε θέση να δώσει την ποσότητα και την ποιότητα του περιεχομένου που μπορέσαμε να βιώσουμε σε αυτόν τον μικρό τομέα, αυτό θα μπορούσε να γίνει το καλύτερο παιχνίδι που έχει αναπτύξει η ιαπωνική εταιρεία και γνωρίζουμε την υψηλή ποιότητα που απολαμβάνουν οι προηγούμενοι τίτλοι της.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.