Ο Master Chief επέστρεψε !

Published on 7 December 2021 at 07:19

Έχουν περάσει 6 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τον Master Chief σε δράση, να μάχεται στο πλευρό της Blue Team για να σταματήσει την  Cortana και τον στρατό των Guardians στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν σε ολόκληρο το σύμπαν. Μετά το τέλος του campaign πολλοί χρήστες θεώρησαν ότι δεν ήταν σαν τα προηγούμενα κεφάλαια που δημιουργήθηκαν από την Bungie και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από την 343 Industries. Τόσο το Halo 4 όσο και το Halo 5:  Guardians απομακρυνθήκαν από το μονοπάτι που ακολουθούσε πάντα το franchise.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Halo Infinite είναι το τελευταίο (και πιο σημαντικό) τεστ της 343 Industries  όπου έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν μάθει και ακούσει από προηγούμενα λάθη. Και χωρίς να προχωρήσουμε περισσότερο  μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ναι, το στούντιο έχει ακούσει όλα τα σχόλια που συγκεντρώθηκαν από τις δύο προηγούμενες δόσεις του και το Halo Infinite συνεχίζει το μονοπάτι από το οποίο ειλικρινά δεν χρειάστηκε ποτέ να απομακρυνθεί..

Αυτή η δόση υπέστη μια αργή, βασανιστική εξέλιξη, γεμάτη προβλήματα και αποχωρήσεις σημαντικών προσωπικοτήτων του στούντιο (όπως αρκετοί διευθυντές του τίτλου) και μετά από την πρώτη ματιά στο campaign που ήταν αρκετά απογοητευτική για τους περισσότερους χρήστες η 343 Industries αποφάσισε να δώσει παράταση ακόμη ένα έτος ανάπτυξης για να το γυαλίσει στο μέγιστο και να προσφέρουν ένα έργο στο αποκορύφωμα του εμβληματικού έπους του Xbox.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εκτενώς για την επιστροφή του Master Chief τα πρώτα του βήματα στη νέα γενιά του Xbox και γιατί η 343 Industries προσφέρει κάτι που δεν έχει δει ποτέ στο franchise και ήταν απαραίτητο. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την ανάλυση του Halo Infinite.

Η αρχή μιας νέας εποχής

Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι το Halo Infinite είναι μια άμεση συνέχεια του Halo 5: Guardians, οπότε τα γεγονότα του Infinite λαμβάνουν χώρα αρκετό καιρό μετά τα γεγονότα της προηγούμενης δόσης, αν και στην αρχή, η 343 Industries ήθελε να πλασάρει αυτή τη νέα δόση ως μια "νέα αρχή" για την  μετά Bungie εποχή.

Δεν είναι ότι το στούντιο ήθελε να ξεφορτωθεί όλα όσα χτίστηκαν στην 4η και 5η δόση, υπάρχουν πράγματα (όπως ότι ο Master Chief είναι πιο ανθρώπινος από αυτόν της τριλογίας Bungie) που διατηρούνται ακόμα αλλά το Infinite θυμίζει αρκετά το Halo: Combat Evolved την πρώτη δόση του franchise που έφερε αυτή  την μεγάλη έκρηξη στο Xbox brand.

Από το εξώφυλλο του ίδιου του παιχνιδιού, μέχρι την αίσθηση της εξερεύνησης του Halo ring μας μεταφέρει στην πρώτη φορά που πατάμε σε αυτό το Halo με αυτή την αύρα καινοτομίας ζώντας κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Το Halo Infinite μπορεί να μην έχει αυτό το πλεονέκτημα της «έκπληξης» που έκανε το Combat Evolved, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχει την πιο μυστηριώδη ιστορία ολόκληρης της ιστορίας (τώρα καταλαβαίνουμε πόσο ήσυχοι ήταν στο 343 για το campaign) και αυτό είναι κάτι που απουσίαζε πολύ: η καινοτομία στο θέμα αφήγησης.

Χωρίς να μπούμε σε πτυχές της ιστορίας, τις οποίες θα αφήσουμε για αργότερα, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η πλοκή αυτής της δόσης είναι αναμφίβολα αυτή που θέτει τις περισσότερες ερωτήσεις αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παίζουμε γιατί αναζητούμε τις απαντήσεις ακριβώς όπως ο πρωταγωνιστής μας.

Ο αφηγηματικός πυρήνας που έχει δημιουργήσει η 343 Industries είναι πρακτικά τέλειος, ιδανικός τόσο για τους νέους παίκτες που θέλουν να πηδήξουν στο franchise για πρώτη φορά, όσο και για τους βετεράνους που ελέγχουν του Master Chief για χρόνια. Όλοι μπορέσαμε να δούμε τις υπέροχες αισθήσεις που εκπέμπει το Multiplayer κομμάτι όντας ένας εξαιρετικός συνδυασμός μεταξύ νέων προσθηκών για τον τίτλο και ταυτόχρονα το gameplay  που δεν μπορούμε να βρούμε σε κανένα άλλο "Halo".

Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για το Multiplayer καθώς και το campaign δίνει μια ουσία ανά πάσα στιγμή ότι η 343 Industries ήθελε να επιστρέψει στο μονοπάτι που η Bungie σφυρηλάτησε κατά τη διάρκεια που ενασχολούνταν με το τίτλο και δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την υπέροχη απόφαση να κοιτάξει προς τα πίσω ενώ το franchise προχωράει μπροστά. Όλα αυτά στα χέρια της 343 Industries που αντί να απογοητεύσει μας  εξέπληξε και μάλιστα αρκετά.

Ο Master Chief αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μάχη του

Το Halo ήταν πάντα συνώνυμο με μεγάλες φουτουριστικές μάχες, με ένα συναρπαστικό soundtrack που καταφέρνει να μας συνδέσει με αυτό που συμβαίνει στην οθόνη μας, και στο κέντρο των πάντων, ο Master Chief και η Cortana, η αχώριστη AI σύντροφός του . Αλλά με την έλευση της 343 Industries στον τίτλο κατάφεραν να μας δείξουν κάτι που σε πολλούς οπαδούς διείσδυσε και ήταν πολύ ισχυρό και αυτή είναι η ευαισθησία του Master Chief. Τόσο στο Halo 4 όσο και στο Halo 5: Guardians, βλέπουμε τον John 117 να καταρρέει σιγά σιγά με την απώλεια (και την επακόλουθη προδοσία) της αγαπημένης του συντρόφου Cortana και θέλαμε να δούμε περισσότερο από αυτή την πτυχή όπου στο Infinite φαίνεται και είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη.

Πάντα βλέπαμε τον Master Chief ως τον τέλειο ήρωα, κάποιον που μπορεί να αντιμετωπίσει τεράστιους στρατούς και να βγει νικητής ανεξάρτητα από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει. Χωρίς να μπούμε σε περίεργα σπόιλερ  η 343 Industries σπάει αυτή την εικόνα του Master Chief, και μας δείχνει έναν κουρασμένο, ευάλωτο και ανήσυχο στρατιώτη, άνθρωπο κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Rian Johnson με τον Luke Skywalker στην όγδοη ταινία Star Wars.

Ακόμα και με όλα αυτά να κουβαλάει στην πλάτη του  πάντα αποφασίζει να πολεμήσει, και να είναι ο «φάρος της ελπίδας» για ότι έχει απομείνει από το UNSC γύρω από το δαχτυλίδι, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Escharum και τους Exiles.

Και παρόλο που δεν θέλουμε να spoilαρουμε απολύτως τίποτα από την ιστορία και τις νέες προσθήκες της, απλά να πούμε ότι η 343 Industries έχει καταφέρει να παρουσιάσει μερικούς χαρακτήρες (τόσο φίλους όσο και ανταγωνιστές) πραγματικά καλούς. Από τη μία πλευρά, έχουμε τον Pilot και την νέα μας AI σύντροφο : the Weapon. Είναι υπεύθυνοι για τη συνοδεία και την παροχή βοήθειας στον Master Chief κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μέσω του  Zeta Halo Installation και κατά τη διάρκεια  θα τους γνωρίσουμε περισσότερο, και εκεί βλέπουμε την κυριαρχία της 343 Industries, καθώς το στούντιο έχει καταφέρει να δημιουργήσει αξιαγάπητους, χαρισματικούς χαρακτήρες, και φέρνει την ίδια επίδραση με τον Master Chief στον χρήστη.

Από την άλλη, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους εχθρούς: τους Banished. Με επικεφαλής τον ωμό οπλαρχηγό Escharum, καταφέρνουν να ταιριάξουν (και σε ορισμένα σημεία να βελτιώσουν) τους Covenant από τις  προηγούμενες δόσεις καθώς αυτός ο νέος στρατός έχει πραγματικούς πρωταγωνιστές που επιβάλλονται.

Εκτός από το να είναι ένα πρόβλημα για το Master Chief  και την παρέα του  υπάρχουν χαρακτήρες που δεν είναι κακοί και έχουν τα δικά τους κίνητρά γιατί έχουν την ιστορία τους και κάνουν αυτό που κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι το σωστό. Ακόμη και χωρίς να φτάσουν στο επίπεδο όπως οι Covenant Prophets ο Escharum και το δεξί του χέρι ο Jega 'Rdomnai, καταφέρνουν να ξεπηδούν στη δράση, χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία και το διάλογο.

Το Halo Zeta είναι ένας πραγματικά ζωντανός ανοιχτός κόσμος!

Σε αυτή τη δόση, η 343 Industries αποφάσισε να ενσωματώσει μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουμε δει ποτέ στο έπος, και αυτή είναι η εφαρμογή του ανοιχτού κόσμου. Σε προηγούμενες δόσεις μπορέσαμε να δούμε μεγάλους ανοιχτούς χώρους επί των οχημάτων όταν προχωρούσαμε στο επίπεδο αλλά απλά ήταν : ένας ευρύς διάδρομος με ψευδή αίσθηση πλήρους ελευθερίας.

Στο Halo Infinite έχουμε ολόκληρο το Zeta Halo Installation για να εξερευνήσουμε, έχοντας για πρώτη φορά στο έπος έναν ελεύθερο κόσμο ανοιχτό κόσμο. Ακόμη και χωρίς να φτάσουν στους τεράστιους χάρτες που δημιουργήθηκαν για τους τίτλους της Ubisoft, η 343 Industries έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν μεγάλο κόσμο, και αυτό αισθάνεται πραγματικά ζωντανό, χάρη σε έναν κύκλο ημέρας / νύχτας που λειτουργεί σαν γοητεία, μια πανίδα που περιβάλλει όλα τα περιβάλλοντα που επισκεπτόμαστε από ζωή κάνοντας το πέρασμα μας μέσα από το δαχτυλίδι μια εμπειρία πολύ ικανοποιητική τόσο με τα πόδια όσο και με ένα όχημα.

Και δεν είναι μόνο ένας άδειος κόσμος, αλλά θα έχουμε μια ποικιλία δραστηριοτήτων για να κάνουμε που θα ξεχάσουμε, μερικές φορές, την κύρια αποστολή (να ελευθερώσουμε UNSC πεζοναύτες , να διωξουμε από διάφορες βάσεις τους  Banished ή να βρούμε συλλεκτικά αντικείμενα όπως ηχητικά μηνύματα ή μυθικά κρανία, μεταξύ πολλών άλλων side missions). Πολλοί θα σκεφτούν ότι το Zeta Halo Installation είναι ένας απλός ανοιχτός κόσμος, αλλά όχι γιατί τόσο ο σχεδιασμός του όσο και οι αποστολές που βρίσκουμε, το κάνουν να αισθάνεται μια καινοτομία μεγάλου βάρους μέσα στο franchise, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπουν αυτό το "Halo" συναίσθημα .

Επιπλέον, το ταξίδι μας μέσα από το δαχτυλίδι μας δίνει πραγματικά εκπληκτική θέα, και χάρη στην προσθήκη του γάντζου (ίσως η καλύτερη ιδέα που είχε η 343 Industries σχετικά με το gameplay), φέρνει κορυφαία διασκέδαση και μας προσκαλεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα σε υπερυψωμένες θέσεις ενάντια στους Banished δημιουργώντας πραγματικά κινηματογραφικές καταστάσεις.

Ένα Single player με άρωμα Multiplayer

Όλοι μας αιφνιδιαστήκαμε ότι η 343 Industries αποφάσισε να κυκλοφορήσει σχεδόν ένα μήνα πριν από την επίσημη κυκλοφορία του την  multiplayer beta  αλλά είμαστε σίγουροι ότι ήταν μια από τις καλύτερες κινήσεις που έκαναν καθώς οι περισσότεροι χρήστες (βετεράνοι στο τίτλο ή νέοι παίκτες) είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έχει δημιουργήσει το στούντιο, μόνο έχοντας δοκιμάσει μόνο αυτό.

Σε αυτή την beta μπορέσαμε να δοκιμάσουμε μερικούς χάρτες και διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού (όπως το Assassin, Crazy Ball ή Capture the Flag, για παράδειγμα), και μόλις παίξουμε τα πρώτα λεπτά, συνειδητοποιούμε ότι το gameplay έχει γυαλιστεί μέχρι εξάντλησης. Οι Spartans σταματούν να είναι τόσο γρήγοροι όσο στο 5, για να είναι λίγο πιο αργοί και πάλι με ένα λιγότερο γρήγορο σπριντ που θυμίζει τον τυπικό ρυθμό της Bungie.

Τα νέα όπλα λειτουργούν θαυμάσια το καθένα φυσικά με τη χρησιμότητά του (τα lightning weapons δουλεύουν υπέροχα ενάντια σε οχήματα, τα plasma weapons για ασπίδες κτλ) και επίσης με μια μεγάλη ποικιλία όπλων που δεν έχουν δει ποτέ πριν, όπως το Pincho ή το Commando. Από την άλλη, τα κλασικά όπλα εξακολουθούν να αισθάνονται εξίσου καλά με τους προηγούμενους τίτλους και είναι κάτι που η 343 Industries έχει φροντίσει πολύ και από την στιγμή που κάτι λειτουργεί γιατί να το αγγίξει.

Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε κατά μέρος τα "gadgets" όπως ο γάντζος ή ο αισθητήρας, καθώς είναι μία από τις καλύτερες προσθήκες του παιχνιδιού παρέχοντας μια ενδιαφέρουσα στρατηγική που κάνει τις μάχες πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Οι υπέροχοι χάρτες και οι ξεκαρδιστικές λειτουργίες παιχνιδιού δίνει στο παιχνίδι ένα άρωμα που μας πηγαίνει πίσω στις παλιές μέρες και αυτό είναι ένα μεγάλο πράγμα όπου μπορούμε μόνο να επαινέσουμε τη δουλειά που έγινε από το στούντιο.

 Το soundtrack παραμένει από άλλο κόσμο.

Τέλος, δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την ανάλυση χωρίς να αναφέρουμε μία από τις σημαντικότερες πτυχές του έπους: το σάουντρακ του. Από το Halo: Combat Evolved, το σάουντρακ του franchise είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ακόμη και ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Ο Martin O'Donnel και ο Michael Salvatori δημιούργησαν ένα αριστουργηματικό soundtrack που σε όλα τα κεφαλαία της Bungie μας συνόδευε δημιουργώντας   στιγμές που χαράχτηκαν στη μνήμη μας (όπως το "Deliver Hope" από το Halo Reach ή το "Believe" από το Halo 3).

Από το Halo 4, η 343 Industries θέλησε να αποδώσει φόρο τιμής στα προηγούμενα soundtracks αλλά με το δικό της στυλ και φάνηκε ότι δεν είχαν την σωστή κίνηση. Μέχρι τώρα. Το Halo Infinite έχει ως συνθέτη τον Gareth Coker γνωστό για την δουλειά του στις δύο δόσεις των Ori και ότι στο Infinite παίρνουμε αυτό που ζητήσαμε για χρόνια: ένα μείγμα μεταξύ της μουσικής του O'Donnel και του Salvatori, μαζί με νέα κομμάτια που παντρεύονται τέλεια με το έργο στα προηγούμενα κεφάλαια.

Το Halo Infinite ίσως είναι το καλύτερο έργο της 343 Industries

Ερχόμαστε στο τέλος αυτής της ανάλυσης καθώς το ταξίδι του Master Chief μέσα από το Zeta Halo Facility είναι αναμφισβήτητα το ποιο ολοκληρωμένο από όλους τους τίτλους με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας Spartan 117. Μια ιστορία που από το 1ο λεπτό σας κρατάει και δεν μπορείτε να σταματήσετε να το σκέφτεστε με ένα gameplay γυαλισμένο, ένα soundtrack που συγκεντρώνει τα καλύτερα της Bungie εποχής αλλά και της τρέχουσας εποχής και πολλές εκπλήξεις που περιμένουν τους χρήστες που θέλουν να βοηθήσουν τον Master Chief και τη νέα AI στη μάχη κατά των Banished.
Μια εξαιρετική λειτουργία του campaign μαζί με το multiplayer που υπόσχεται να επεκταθεί πολύ στο μέλλον κάνουν το αποτέλεσμα αναμφισβήτητα λαμπρό. Το Xbox και η 343 Industries έχουν δείξει στον κόσμο ότι με αγάπη, αφοσίωση, πάθος και πάνω από όλα αρκετό χρόνο μπορούν να δημιουργήσουν ένα εμβληματικό έργο αντάξιο της ιστορίας του. Το μοναδικό μελανό σημείο είναι η έλλειψη του local co-op  για το campaign αν και όπως ξέρουμε όλοι μας θα έρθει μετά την κυκλοφορία. Επειδή πολύ θα μιλήσουν για τα bugs που μπορεί να συναντήσουν είναι από λίγο ως καθόλου σημαντικά .


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.