Οι επεξεργαστές AMD Zen 4 Powered Ryzen 5000 & EPYC Genoa αποκτούν αποκλειστικό «Ενισχυμένο κόμβο 5nm» από τη TSMC

Published on 16 April 2020 at 21:36

Η AMD είχε μια σταθερή λειτουργία με την TSMC στην ανάπτυξη των CPU Ryzen και φαίνεται ότι θα έχουν τα πλήρη οφέλη αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας με τους επερχόμενους επεξεργαστές 5nm που βασίζονται στο Zen 4. Η AMD αναμένεται να λανσάρει Ryzen και EPYC CPU με βάση το Zen 4 το 2021 και αναφορές από το ChinaNews (ποδηλώνουν ότι το Zen 4 μπορεί να αποκτήσει την πιο προηγμένη και βελτιωμένη έκδοση του κόμβου TSMC 5nm για τους CPU του.

Η κύρια πηγή στο ChinaNews αναφέρει ότι η TSMC έχει αναπτύξει αυτό που αναφέρονται ως έναν βελτιωμένο κόμβο διαδικασίας 5nm. Προηγουμένως, αναφέρθηκε ότι εκτός από την Apple, η Huawei θα μπορούσε να ήταν δυνητικός πελάτης, αλλά η χθεσινή έκθεση αποκάλυψε ότι η Huawei πηγαίνει τώρα με SMIC και όχι με TSMC. Όμως, η προηγμένη έκδοση των 5nm σημαίνει ότι το TSMC θα έχει το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών κόμβων 5nm.

Τόσο η Apple όσο και η AMD θα ήταν οι μεγαλύτεροι πελάτες για τον κόμβο διαδικασίας 5nm της TSMC. Όπως αναφέρεται στο άρθρο ότι η Apple ζήτησε από την TSMC να προσθέσει έως 10.000 τεμάχια παραγωγικής ικανότητας έως το 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ η απαίτηση χωρητικότητας της AMD δεν είναι μικρότερη από 20.000 τσιπ 12 ιντσών το μήνα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια υγιής ζήτηση για τσιπ στο TSMC και μπορούμε να περιμένουμε την παραγωγή να ξεκινήσει έως τις αρχές ή τα μέσα του 2021.

Η απομάκρυνση της Huawei από την εξίσωση 5nm και επίσης οι μειωμένες παραγγελίες τους για τον κόμβο 7nm του TSMC θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλό σήμα για την Apple & AMD. Προς το παρόν, ο κόμβος 7nm του TSMC έχει μια μεγάλη παραγγελία για εκπλήρωση και για της δύο NVIDIA και AMD, καθώς έχουν αυξήσει τον αριθμό παραγγελιών για τα προϊόντα επόμενης γενιάς τους.

Η AMD θα βασίζεται στα 7nm της TSMC για τους επεξεργαστές Ryzen 4000 & EPYC Milan με βάση το Zen 3, ενώ η NVIDIA αναμένεται να κατασκευάσει την GPU Ampere κατηγορίας HPC στον προηγμένο κόμβο 7nm (N7P). Αλλά όπως το N7P που είναι μια προηγμένη έκδοση του κόμβου N7, ο βελτιωμένος κόμβος 5nm μπορεί να καταλήξει να είναι ο κόμβος N5P που αναφέρεται ως μια πιο βελτιστοποιημένη έκδοση ικανή να προσφέρει 7% καλύτερο perf με την ίδια ισχύ ή μείωση ισχύος 15% με το ίδιο perf. Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες του βελτιωμένου κόμβου διεργασίας 5nm είναι ακόμα άγνωστες, πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια αποκλειστική παραλλαγή, όπως το 12nm FFN του TSMC (FinFET NVIDIA) που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη σειρά Turing GPU της NVIDIA.

Στη συνέχεια αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω  και μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα μεγάλα άρθρα καθημερινά.

by SpookyGr

Rating: 0 stars
0 votes

«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.