Η Microsoft έδωσε και άλλα τεχνικά στοιχεία του Series X

Published on 8 October 2020 at 16:20

H Microsoft αποφάσισε να αποκαλύψει τις πλήρεις προδιαγραφές του συστήματος της επόμενης γενιάς.

Σε χαρτί, μοιάζει ήδη με μια απίστευτα ισχυρή μηχανή παιχνιδιών. Ωστόσο, οι πραγματικές επιδόσεις είναι ακόμη υψηλότερες από αυτήν χάρη στην αυστηρή ενσωμάτωση και βελτιστοποίηση υλικού-λογισμικού που πραγματοποίησε η Microsoft.

Για παράδειγμα, ο αρχιτέκτονας του συστήματος Xbox, Andrew Goossen, αποκάλυψε στο Digital Foundry ότι ο κανονικός αριθμός 12 TFLOPs για το Xbox Series X ουσιαστικά χτυπά σε πάνω από 25+ TFLOPs όταν κάνει λειτουργίες raytracing.

Χωρίς επιτάχυνση υλικού (hardware acceleration), αυτή η εργασία θα μπορούσε να γίνει στα shaders αλλά θα κατανάλωνε περισσότερα από 13 TFLOPs . Για το Xbox Series X, αυτή η εργασία εκφορτώνεται σε ειδικό υλικό και το shader μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με πλήρη απόδοση. Με άλλα λόγια το Series X μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το ισοδύναμο περισσότερων από 25 TFLOP απόδοσης κατά την λειτουργεία ray tracing..

Το Xbox Series X προχωρά ακόμη περισσότερο από το πρότυπο του υπολογιστή, προσφέροντας περισσότερη ισχύ και ευελιξία στους προγραμματιστές. Υποστηρίζουμε επίσης απευθείας στον  προγραμματισμό, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για κατασκευή και βελτιστοποίηση χωρίς σύνδεση BVH. Με αυτά τα δομικά στοιχεία, αναμένουμε ότι ray tracing θα είναι ένας τομέας απίστευτων εικόνων και εξαιρετικής καινοτομίας από προγραμματιστές κατά τη διάρκεια της ζωής της κονσόλας.

Το Xbox Series X έχει επίσης «υπερφόρτωση (overperforming)» από την άποψη του ρυθμού IO χάρη στην ολοκαίνουργια επέκταση DirectX, DirectStorage. Σύμφωνα με τον Goossen, θα χρειαζόταν έναν υπολογιστή με 13 πυρήνες Zen 2 για να ταιριάζει με την πλήρη τιμή IO της νέας κονσόλας.

Το DirectStorage έχει χαμηλό latency  και εξοικονομεί αρκετή CPU. Με την καλύτερη ανταγωνιστική λύση, βρήκαμε ότι το λογισμικό αποσυμπίεσης για να ταιριάζει με το ποσοστό SSD θα καταναλώνε τρεις πυρήνες CPU 2 Zen. Όταν προσθέτετε το IO CPU overhead, αυτό είναι άλλοι δύο πυρήνες. Έτσι, ο φόρτος εργασίας που προκύπτει θα είχε καταναλώσει εντελώς πέντε πυρήνες CPU 2 Zen όταν τώρα χρειάζεται μόνο το ένα δέκατο ενός πυρήνα της CPU. Με άλλα λόγια, για να ισορροπήσετε την απόδοση του Xbox Series X με την πλήρη ταχύτητα IO, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν υπολογιστή με 13 πυρήνες Zen 2. Αυτό είναι επτά πυρήνες αφιερωμένοι στο παιχνίδι: ένας για Windows και κέλυφος και πέντε για το IO και γενικά η αποσυμπίεση.

Η DirectStorage έρχεται και στον υπολογιστή με Windows, κάτι που είναι σπουδαίο και για τους παίκτες PC. Ανυπομονούμε να μάθουμε πολλά περισσότερα για αυτές τις νέες δυνατότητες τους επόμενους μήνες.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.