Το Xbox Series S σαρώνει απέναντι στα Xbox Series X και Ps5.

Published on 29 November 2021 at 23:31

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση των πωλήσεων του Xbox Series S έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη Xbox Series X και PS5 στην αγορά αυτό δεν είναι εντελώς αληθές. Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη προϊόντων που σχετίζονται με την τεχνολογία ειδικά τσιπ και ημιαγωγοί από την Κίνα επηρεάζει τα αποθέματα Xbox Series X και PS5, αλλά η απογείωση του Xbox Series S δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει το πρόβλημα του αποθέματος. Ακόμη και ο ίδιος ο Phil Spencer είπε στο The Wrap ότι η έλλειψη τσιπ και ημιαγωγών θα ήταν πρόβλημα για την παραγωγή και προμήθεια του Xbox Series X|S. Αλλά αναφερόμενος στις δύο κονσόλες στο σύνολό τους, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αυτό το πρόβλημα θα διαρκέσει μέχρι το 2022. Από την άλλη, ο Hiroki Totoki, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Mobile Communications διαβεβαίωσε τον Αύγουστο του 2021 ότι η Sony είχε αρκετά τσιπ για να εκπληρώσει τους στόχους παραγωγής του PS5, όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο  Gadgets. Έτσι, προφανώς, η παραγωγή του PS5 καλύπτεται και δεν πρέπει να θεωρείται προβλήματα αποθεμάτων σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Totoki.

Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε τη Nintendo, μια εταιρεία που έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα παραγωγής που μπορεί να έχει το Nintendo Siwtch για αυτό το οικονομικό έτος. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Nintendo Switch να φτάσει τον συντριπτικό αριθμό των 89,7 εκατομμυρίων μονάδων που πωλήθηκαν, σε σύγκριση με τα 12,8 εκατομμύρια για την οικογένεια PS5 και τα 6,7 εκατομμύρια πωλήσεις για το Xbox Series X|S, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ampere Analyticsportal. Λόγω αυτών των ζητημάτων, θα αναγκαστεί να παράγει "μόνο" 24 εκατομμύρια μονάδες Nintendo Switch μέχρι το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους δηλαδή τον Μάρτιο του 2022. Είναι κατά πολύ πάνω τον αριθμό πωλήσεων του PS5 και του Xbox Series X|S . Τέλος δεν θα πρέπει να παραγκωνίζουμε την αγορά Η/Υ που αυξήθηκε κατά 13% σε αυτό το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021, με επικεφαλής τη Lenovo, την HP και την Dell· τρεις από τις εταιρείες που κατασκευάζουν περισσότερο στην Κίνα και που έχουν το υψηλότερο ποσοστό παραγωγής στην αγορά κατασκευής υπολογιστών στη χώρα αυτή.

Όπως μπορούμε να δούμε, αν και η έλλειψη παραγωγής ορισμένων στοιχείων επηρεάζει την αγορά κονσολών, δεν το πράττει με τόσο αποφασιστικό τρόπο στα κριτήρια του καταναλωτή. Και είναι σαφές ότι αν το κοινό επιλέξει το Xbox Series S είναι για κάτι άλλο.

"Νομίζω ότι, κατά τη διάρκεια της γενιάς, η τιμή θα είναι κάτι που έχει πραγματικά σημασία και γι 'αυτό θα δείτε το Xbox Series S να πουλάει περισσότερα." Απόσπασμα από την συνέντευξη του ιστότοπου Kotaku με τον Phil Spencerστις 16 Οκτωβρίου 2020.

Περισσότερο από την έλλειψη προσφοράς Xbox Series X και PS5, είναι πιθανό ότι η επιτυχία του Xbox Series S οφείλεται σε μια καθαρή οικονομική απόφαση: ο καταναλωτής προτιμά την πιο κερδοφόρα επιλογή από την πιο ακριβή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οφέλη είναι αρκετά παρόμοια. Ναι, είναι αλήθεια ότι το Xbox Series X και το PS5 είναι πολύ πιο ισχυρά και έχουν περισσότερα "καλούδια" από το Xbox Series S. Αλλά  η πραγματική αγορά, η αγορά fortnite και η οικονομική κρίση μετά τον Covid-19, νοιάζεται πολύ λιγο.

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο κοινό απαιτεί υπηρεσίες με χαμηλό κόστος και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η Microsoft με το Xbox Series S: μια καλή, ψηφιακή κονσόλα (κάτι που συμβαδίζει με το κινητό ή το παιδικό ή νεανικό κοινό) και με το Xbox Game Pass, το οποίο είναι αναμφισβήτητα η μεγάλη υπηρεσία της γενιάς. Όπως μπορούμε να δούμε, τα περισσότερα δημογραφικά στοιχεία της αγοράς κόνσολών στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν καταναλωτές κάτω των 18 ετών και μεταξύ 18 και 34 ετών. Δηλαδή, ένας τομέας του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή αγοραστική του δύναμη, ο οποίος, ωστόσο, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αφιερώσει στα βιντεοπαιχνίδια.

Η Microsoft, η οποία δεν είναι χαζή, έχει συνειδητοποιήσει τέλεια τη σημασία, ως κοινό, που αντιπροσωπεύει η "Fortnite Generation". Μέσω του Xbox Series S προσπαθεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πλειοψηφικού ποσοστού των παικτών αυτόν που απλά θέλει μια απλή, προσιτή κονσόλα που τους επιτρέπει να παίζουν ότι προτιμούν (το οποίο είναι πιθανότατα Fortnite, Halo Infinite ή κάποιο άλλο δωρεάν παιχνίδι) μέσω  multiplayer με τον οποίο μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες με φίλους. Ο Phil Spencer έχει πει εδώ και καιρό ότι το Xbox Series S θα είναι η μεγάλη επιτυχία πωλήσεων της Microsoft μόνο και μόνο επειδή το κάνει, αλλά επειδή το πιστεύει πραγματικά. Ακριβώς όπως δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι ο στόχος της Microsoft είναι να προσεγγίσει τους  3 εκατομμύρια πιθανούς παίκτες σε όλο τον κόσμο, κάτι που έχει αποδειχθεί πλήρως χάρη στις τελευταίες κινήσεις του xCloud, του backward compatibility και του Xbox Game Pass.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.