• SpookyGr

Μήπως έρχεται το τέλος της ανεξαρτησίας της CD Projekt RED?


Το κακό σερί στην ιστορία της CDPR έχει περάσει. Το Cyberpunk 2077 είναι και πάλι δημοφιλές χάρη στο anime από το Netflix και η ίδια η εταιρεία ανακοινώνει πέντε νέα προϊόντα ταυτόχρονα για τα υπάρχοντα franchise της. Οι βετεράνοι αποχωρούν από την CD Projekt Red και οι ανακοινώσεις είναι για επενδυτές, με ελάχιστες πληροφορίες. Μήπως αυτό μοιάζει σαν να έρχεται το τέλος του ανεξάρτητου πολωνικού στούντιο?

Μετά την κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 η κατάσταση μέσα στην CD Projekt Red άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο. "Εξαπάτηση" των προσδοκιών των παικτών, παραμορφωμένες εκδόσεις για τις κονσόλες κτλπ. Εκεί ο Marchin Iwinski, επικεφαλής της CD Projekt Red, δέχτηκε ένα πλήγμα στη φήμη του. Ο ιδρυτής της εταιρείας ζήτησε από τους παίκτες συγχώρεση, είπε ιστορίες για το "τι συνέβη» και ζήτησε επίσης υπομονή από την κοινότητα.

Για πάμε να δούμε λίγο όλη την κατάσταση


Η έκδοση επόμενης γενιάς του Cyberpunk 2077 και του The Witcher 3: Wild Hunt ήταν σε ανάπτυξη από το στούντιο της Αγίας Πετρούπολης Saber Interactive. Το στούντιο της Αγίας Πετρούπολης κατάφερε να κυκλοφορήσει το πρώτο και το δεύτερο αλλά οι Πολωνοί αποφάσισαν να φέρουν στο μυαλό τους το "The Witcher 3" μόνοι τους.

Η κυκλοφορία του The Witcher 3: Wild Hunt για κονσόλες επόμενης γενιάς ανακοινώθηκε επίσημα «πριν από το τέλος του 2022» - σε μια ειδική ροή προς τιμήν της έβδομης επετείου του τρίτου κεφαλαίου Witcher. Παρουσιάσανε ένα νέο εξώφυλλο και ανακοινώσανε ότι η βελτίωση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στους κατόχους του αρχικού τόσο σε υπολογιστή όσο και σε κονσόλες. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο τίποτα δεν είναι γνωστό για την ενημερωμένη έκδοση του The Witcher 3. Δυστυχώς η CD Projekt Red ακόμα τροφοδοτεί με υποσχέσεις για κυκλοφορία "μέσα στο 2022" και ακόμα δεν μοιράζεται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ούτε το νέο παιχνίδι στο σύμπαν του Witcher, Gwent: Rogue Mage δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Το roguelike καρτών πέρασε τόσο αδιάφορο για τους χρήστες που έχει λάβει 700 κριτικές παικτών στο Steam από τις 7 Ιουλίου 2022. Οι κριτικές είναι ανάμεικτες οι ατελείωτες επαναλήψεις των αγώνων κάνει τον κόσμο να βαριέται γρήγορα , η ιστορία δεν σαγηνεύει και οι μηχανισμοί του απλά περνάνε απαρατήρητοι.. Άλλη μια "αποτυχία" της CD Projekt Red, την οποία το στούντιο γρήγορα ξεχνάει και προσποιείται ότι δεν έγινε τίποτα.

Συναρπαστικά στοιχεία εμφανίστηκαν στην ετήσια έκθεση προς τους επενδυτές.


Η CD Projekt Red είπε πώς το στούντιο διανέμει τη δουλειά των ομάδων μεταξύ των δικών τους έργων και έδειξε το πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο μέρος του στούντιο είναι απασχολημένο με το expansion του Cyberpunk 2077, ενώ ο ελάχιστος αριθμός προγραμματιστών βελτιώνει και διατηρεί το αρχικό παιχνίδι! Ακόμη λιγότεροι άνθρωποι εργάζονται για την έκδοση επόμενης γενιάς του The Witcher 3, όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω.

Η αρχή της «Πρόσφατης Ιστορίας» της CD Projekt Red

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, το στούντιο προσελκύει την ύπαρξη, χωρίς κανένα προβληματισμό στον χώρο των media. Ξαφνικά η CDPR ανακοινώνει μια προσθήκη για το Cyberpunk 2077 το Phantom Liberty. Ο Johnny Silverhand θα επιστρέψει στην ιστορία και η πλοκή υπονοεί μια σύνδεση με τις «Νέες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».


Λίγο αργότερα, κυκλοφορεί το anime Cyberpunk: Edgerunners και με την κυκλοφορία του patch 1.6 το Cyberpunk 2077 έρχεται ένα νέο κύμα δημοτικότητας. 135.000 ταυτόχρονοι χρήστες στο Steam, σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα που πουλήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Λάβετε υπόψη ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2022 είχαν πουληθεί συνολικά 18 εκατομμύρια. Άρα από τον Δεκέμβριο του 2020 ( 13,7 εκατομμύρια) μέχρι και τώρα το Cp2077 έχει πουλήσει μόνο… 7 εκατομμύρια αντίτυπα; Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, αλλά όχι για το βασικό παιχνίδι του 2020.

Αμέσως μετά το αυξανόμενο hype, η ρητορική της εταιρείας άρχισε να αλλάζει. Στην αρχή, η CD Projekt είπε ότι θα ήταν μια περιπέτεια 15 ωρών. Μετά από λίγο, στον απόηχο της δημοτικότητας του Cyberpunk 2077 οι insiders ανακοίνωσαν 40 ώρες. Και πώς θα προσθέσει η CDPR 25 ώρες παιχνιδιού εάν η επέκταση κυκλοφορήσει το 2023; Προφανώς θα γεμίσει τον κόσμο με νέες δευτερεύουσες «δραστηριότητες» για δέσμευση!

Η CDPR άφησε επίσης τους παίκτες PlayStation 4 και Xbox One στο περιθώριο γιατί το expansion θα κυκλοφορήσει μόνο σε κονσόλες nextgen και PC. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την κακή κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 σε αυτές τις κονσόλες αλλά σήμερα το παιχνίδι έχει διορθωθεί και αναγκάστηκαν να το κάνουν να λειτουργήσει στην προηγούμενη γενιά. Την ίδια στιγμή, ο Jenrzej Mruz, βετεράνος του στούντιο και εκτελεστικός διευθυντής των The Witcher 2, The Witcher 3 και Cyberpunk 2077 αποχωρεί από το στούντιο μετά από 14 χρόνια.


Αναπτυξιακή στρατηγική

Στις 4 Οκτωβρίου, η CD Projekt Red μοιράζεται ένα ενημερωμένο «σχέδιο δράσης». Μήπως αυτό δείχνει πως η εταιρεία είναι έτοιμη να πουληθεί. Ο Marchin Iwinski, ο άνθρωπος που ίδρυσε και κράτησε την εταιρεία στη ζωή για 30 χρόνια, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της CD Projekt Red ( θα είναι ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και θα διατηρήσει τις μετοχές της εταιρείας). Για τόσα χρόνια, ο Iwinski ήταν στην αιχμή του δόρατος και διαχειριζόταν όλες τις διαδικασίες και τώρα που ο επικεφαλής έχει αποχωρήσει / απομακρυνθεί να αλλάξουν κάποια πράματα;

Μαζί με αυτή τη δήλωση κυκλοφόρησε και το εξής ότι η CD Projekt επεκτείνεται προς τα δυτικά. Ένα νέο στούντιο ανοίγει στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στη Βοστώνη. Θα συνεργαστεί με τους προγραμματιστές του Βανκούβερ The Flame in the Flood στο CD Projekt RED North America. Η ομάδα θα περιλαμβάνει τους ίδιους ανθρώπους/ βετεράνους του πολωνικού CDPR που δημιούργησαν το Cyberpunk 2077. Tο φινάλε αυτής της «γιορτής» ήταν η ανακοίνωση νέων έργων, για τα οποία μίλησε ο Adam Kichinski σε μια 15λεπτη παρουσίαση της «αλλαγής της στρατηγικής της εταιρείας».


Χωρίς "εικόνες", animations, λογότυπα παρά μόνο ονόματα με κομμάτια πληροφοριών. Έτσι όπως κάνει η Ubisoft, προκειμένου να δώσει στους επενδυτές εμπιστοσύνη για να επενδύσουν κεφάλαια: «Πάμε καλά, κοιτάξτε πόσες ανακοινώσεις και προγραμματισμένα προϊόντα έχουμε». Την ίδια τακτική φαίνεται ότι υιοθέτησε και η CDPR.

Ολόκληρο το βίντεο διάρκειας 15 λεπτών είναι μια διαφήμιση της CD Projekt Red για επενδυτές ή ακόμα και έναν υποψήφιο μεγάλο αγοραστή. Και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι αγοραστές, αν κρίνουμε από τα τελευταία νέα του τομέα.

Επενδύσεις απο την Ανατολή

Οι πρώτοι, αλλά απίθανοι, είναι επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το επενδυτικό ταμείο Savvy Games Group έκανε μια δήλωση σχετικά με τις επερχόμενες επενδύσεις στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Σκοπεύουν να ξοδέψουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς να προβούν σε εξαγορά σε «έναν σημαντικό δημιουργό παιχνιδιών». Αυτή η συμφωνία υπολογίζεται περίπου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το αποτέλεσμα είναι απίθανο για πολλούς λόγους: τη μετακίνηση της CDPR στην Αμερική και την «ιδιόμορφη» στάση των ανατολικών χωρών στην «ατζέντα» της Δύσης.


Εξάλλου έχοντας εξαγοράσει τον δημιουργό του στούντιο, το ταμείο θα αρχίσει να διαχειρίζεται το περιουσιακό στοιχείο και να επιβάλλει τους κανόνες του ανατολικού κόσμου. Κάτι που δεν συγκλίνει με την τρέχουσα πολιτική μέσα στην CD Projekt Red. Οι Σαουδάραβες δεν νοιάζονται για την ένταξη και τη διαφορετικότητα.

Επενδύσεις απο την Δύση

Εδώ μπορεί να μιλήσουμε για τη Microsoft. Ο Phil Spencer δεν κουράζεται ποτέ να δηλώνει ότι το τμήμα του αναζητά νέα ταλέντα και δεν αρνείται να αγοράσει νέα στούντιο. Σήμερα, η Microsoft παλεύει για την ολοκλήρωση της εξαγοράς Activision Blizzard. Οι διαδικασίες λογικά θα πρέπει να λήξουν αυτό το οικονομικό έτος καθώς οι περισσότερες από τις αντιμονοπωλιακές διαδικασίες για αυτό το θέμα έχουν ήδη τελειώσει υπέρ του Phil Spencer.


Η CD Projekt Red είναι επίσης γνωστή για τη συνεργασία της με το Xbox. Μια Limited έκδοση του Xbox One σε στυλ Cyberpunk 2077, ανακοινώσεις και τρέιλερ σε παρουσιάσεις της Microsoft γιατί ο Αμερικανός εκδότης ξέρει πώς να γλυκαίνει τα συμβόλαια συνεργασίας. Το άνοιγμα ενός στούντιο στη Βόρεια Αμερική όπου μετακομίζουν βετεράνοι, είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε υπό την επίβλεψη της Microsoft στο μέλλον.

Μια προσωπική ματιά

Με την πρώτη ματιά, τα πάντα σχετικά με το CD Projekt Red είναι υπέροχα. Νέα άνοδος του Cyberpunk 2077 η επιτυχία του anime του Edgerunners το άνοιγμα νέων στούντιο και πέντε ανακοινώσεις επερχόμενων έργων. Ωστόσο, κάτω από τον θόρυβο της διαφημιστικής εκστρατείας, τα πράγματα πάνε στραβά με το στούντιο. Η σιωπή για το The Witcher 3: Wild Hunt για κονσόλες επόμενης γενιάς, η μετακίνηση βετεράνων προγραμματιστών στην Αμερική, η αποχώρηση του πιο πολύτιμου προσωπικού από τις θέσεις των ηγετών και οι «χάρτινες» ανακοινώσεις χωρίς λεπτομέρειες - όλα αυτά υποδηλώνουν μια ανθυγιεινή ατμόσφαιρα μέσα στο στούντιο.

Η 15λεπτη παρουσίαση της «αλλαγής στρατηγικής» αποδείχθηκε διαφήμιση για την αγορά. Η έμφαση σε αυτή την ανακοίνωση δίνεται στα franchises, τις πωλήσεις, τα παιχνίδια για κινητά και τα επιτεύγματα του πολωνοαμερικανικού στούντιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια του CDPR είναι ευανάγνωστα. Η πώληση ενός στούντιο σε έναν μεγάλο παίκτη σήμερα αποτελεί εγγύηση για την ύπαρξη της εταιρείας. Αλλά το να παραμείνει κανείς ανεξάρτητος στις πραγματικότητες της παγκόσμιας κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο και η CD Projekt Red το καταλαβαίνει αυτό.Μόλις η Microsoft διευθετήσει τη συμφωνία για την αγορά της Activision Blizzard θα πρέπει να περιμένουμε νέες εξαγορές που θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται. Κανείς δεν θα ασχοληθεί με την CD Projekt Red - η πολωνο-αμερικανική εταιρεία έχασε μόνο την αξία της τον περασμένο χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρει τις αντιμονοπωλιακές έρευνες. Με μια έγχυση οικονομικών από τη Microsoft η εταιρεία θα είναι μια χαρά και με την τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει η CD Projekt Red. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε στο 01:06:00 την ανάλυση του Ηλία Παππά σχετικά με τις κινήσεις της CD Projekt Red.76 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
8516e650591e012466489e16131ba608.png