Οι προγραμματιστές του Ori επικρίνουν το τοξικό περιβάλλον εργασίας τους.
Το Moon Studio είναι σίγουρα ένας πολύ αγαπητός προγραμματιστής από τους οπαδούς, έχοντας παραδώσει το Ori and the Blind Forest και το Ori and the Will of the Wisps, δύο εξαιρετικούς τίτλους πλατφόρμας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν την ίδια αγάπη για το στούντιο.

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση από το venturebeat είδαμε αρκετές δηλώσεις από υπαλλήλους που ζωγραφίζουν μια μη δημοφιλής εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος του Moon Studio, ειδικά για τους ιδρυτές του Thomas Mahler και Gennadiy Korol.


Προβλήματα όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και ο εκφοβισμός φαίνεται να είναι φυσιολογικά πράγματα μέσα στο στούντιο. Αν και οι προγραμματιστές ήταν ευχαριστημένοι με την αντίδραση των παικτών στα παιχνίδια τους πολλοί αμφισβήτησαν αν άξιζε πραγματικά τον κόπο.


Δημιουργήσαμε πραγματικά κάτι ξεχωριστό, και ξέρω ότι ο μόνος τρόπος για να συμφιλιωθούμε ήταν να παρακολουθήσουμε τους ανθρώπους στο Twitch που συγκινήθηκαν από το παιχνίδι, και αυτό ήταν πραγματικά μέρος της διαδικασίας επούλωσης μου. Τελικά ίσως τα βάσανά μου άξιζαν γιατί είδα τον κόσμο να νιώθει κάτι. Στο τέλος, πολλοί από εμάς ήμασταν εξαντλημένοι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους υπέστησαν συνεχή κακοποίηση από τους ιδρυτές. Σε μια ανοιχτή συνομιλία για όλους τους υπαλλήλους, και οι δύο ιδιοκτήτες συνέχισαν να επικρίνουν τη δουλειά τους, κάνοντας ακόμη και ρατσιστικά σχόλια.


Ένα από τα σχόλια που έστειλε ο Thomas Mahler «αστειεύτηκε» για τη δολοφονία Εβραίων, αυτό σε μια συνομιλία όπου όλοι στο στούντιο μπορούσαν να διαβάσουν ελεύθερα τα σχόλια.


"Ο Τάιλερ είναι το μόνο άτομο που γνωρίζει τα απεχθή σχέδιά μου να σκοτώσω τους Εβραίους, κάνοντάς τους να δουλεύουν μέχρι θανάτου αναπτύσσοντας παιχνίδια."

Και δεν είναι μόνο τα κακά αστεία για τα οποία παραπονέθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά και ο σχεδιασμός των υπευθύνων. Οι ιδρυτές άλλαζαν συνεχώς τα σχέδια ανάπτυξης τα οποία τελικά εμπόδιζαν τους προγραμματιστές και κατά συνέπεια οδηγούσαν σε τριγμούς


Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αυτή η στάση των δημιουργών να φέρουν ένα περιβάλλον όπου ο καθένας θα μπορούσε να πει αυτό που ήθελε, ακόμη και ασεβή πράγματα θα ήταν ένας τρόπος να καταπολεμηθεί η πολιτική ορθότητα (political correctness) και ο πολιτισμός να "ξυπνήσει".


Έχουν μια νοοτροπία όπου νομίζουν ότι δεν θέλουν την πολιτική ορθότητα, δεν θέλουν να λογοκριθούν, δεν θέλουν να είναι εταιρικοί. Δεν θέλουν να είναι σαν τα άλλα στούντιο. Αλλά είναι απλά μια δικαιολογία για να συμπεριφέρεσαι όπως θέλεις. Άλλα στούντιο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εμπλεκόμενους. Η πολιτική του να λέτε αυτό που νομίζετε είναι ώστε εσείς οι δύο να μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε με το πρόσχημα "είμαστε όλοι ειλικρινείς, ανθρώπινα όντα, είμαστε διαφανείς. Και αν δεν μπορείς να το χειριστείς, ίσως αυτό να μην είναι το μέρος για σένα. Είσαι πολύ ευαίσθητος."
Φοβόντουσαν ότι η εταιρεία θα άλλαζε. Ήταν σαν να ήθελαν να ενισχύσουν την κουλτούρα κάνοντας ακατάλληλα αστεία τακτικά. Ήταν εσκεμμένο. Είχαν αυτόν τον φόβο ότι η εταιρεία θα περιοριζόταν ή θα ήταν δεμένη με χειροπέδες από αυτούς τους ανθρώπους που ξυπνούσαν και θα μας λογοκρίνουν. Ήταν σαν να πολεμούσαν μια αόρατη λογοκρισία.

Όταν τους ζητήθηκε να απαντήσουν στο θέμα, οι ιδρυτές δήλωσαν ότι τα σχόλια αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα από 80 μέλη της moon studios και δεν υποδεικνύουν την εμπειρία που έχουν στην εργασία τους στο στούντιο.


Χτίσαμε τα Moon Studios με μια απλή προϋπόθεση. Πρώτον, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα στούντιο που δεν θα περιοριζόταν από γεωγραφικά όρια, επιτρέποντάς μας να προσελκύσουμε τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο. Δεύτερον, θέλαμε να προωθήσουμε μια ζωντανή κουλτούρα στην οποία η ομάδα μας ευδοκίμησε και παρέδωσε την καλύτερη δουλειά στον κλάδο μας. Και από την πρώτη μέρα, θέλαμε να μοιραστούμε τα κέρδη και τις ανταμοιβές των προσπαθειών μας με όλη την ομάδα. Πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε.
Αυτό που κάνει την ομάδα μας τόσο ισχυρή είναι η παγκόσμια και πολιτιστική ποικιλομορφία – έχουμε μέλη ομάδων που εργάζονται σε περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες σε τέσσερις ηπείρους – και μια δομή στούντιο που επιτρέπει σε όλους να μιλούν ειλικρινά και άμεσα και να προκαλούν και να ενθαρρύνουν τον εαυτό τους να κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό είδος στούντιο – ένα στούντιο που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την ανοιχτή επικοινωνία, τη συνεργασία και την απόδοση.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο βραβευμένα παιχνίδια – με περισσότερα να έρχονται στο μέλλον – και μια ομάδα επαγγελματιών που τους αρέσει να συνεργάζονται ξεχωρίζουν και ανοίγουν νέους τόπους στον κλάδο μας, ενώ μοιράζονται την οικονομική επιτυχία των Moon Studios. Εάν μερικές φορές είμαστε βάναυσα άμεσοι στις επικρίσεις και τις προκλήσεις μας, είμαστε επίσης γνήσιοι στους επαίνους μας. Είμαστε απίστευτα περήφανοι για όλα όσα έχουμε χτίσει και επιτύχει μαζί.
Τέλος, εκτιμούμε την ειρωνεία ότι εμείς – ένας Αυστριακός και ένας Ισραηλινός – ξεκινήσαμε αυτή την πολυπολιτισμική επιχείρηση. Βλεπόμαστε σαν αδέρφια. Και ως αδέρφια, μερικές φορές μαλώνουμε και συχνά προκαλούμε ο ένας τον άλλον. Κάναμε αστεία για τις διαφορές στην προέλευσή μας - και μπορεί να υπήρξαν στιγμές που οι χλευασμοί μας μεταξύ μας φαίνονταν αναίσθητοι και μπορεί να έκαναν τους άλλους να αισθάνονται άβολα.

Τέλος, οι ιδρυτές λένε ότι είναι περήφανοι για την ομάδα που τους ανήκει και λυπούνται αν έκαναν ποτέ τους υπαλλήλους τους να αισθάνονται άβολα ή να τους απογοητεύσουν και να υποσχεθούν να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.

97 views0 comments
8516e650591e012466489e16131ba608.png

Preorder Now

god-of-war-ragnarok-preorder-1657118252407.png