Τί γίνεται όταν κυκλοφορούν τα παιχνίδια με κακό λανσάρισμα/προβλήματα;


Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε πώς AAA παιχνίδια που αναπτύχθηκαν από μεγάλα στούντιο με τεράστιο ταλέντο και μεγάλο προϋπολογισμό που πολλοί άλλοι θα ήθελαν να έχουν αλλά τελικά κυκλοφορήσαν στην αγορά σε μια άθλια κατάσταση, απογοητεύοντας και μετατρέποντας πολλούς τίτλους που περιμέναμε σε μεγάλες απογοητεύσεις. Δυστυχώς φαίνεται πως αυτή η "μόδα" δεν έχει τέλος.

Στο παρακάτω κείμενο θα παραθέσω μερικά από τα πιο διαβόητα παραδείγματα (τίτλους) των τελευταίων ετών που έφεραν μεγάλες προσδοκίες ( Hype) και το βάρος ενός ολόκληρου franchise ωστόσο αποτέλεσαν τον περίγελο της κοινότητας. Αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις που επαναλαμβάνονται εδώ και πολύ καιρό, το μόνο που μας μένει να αναρωτηθούμε είναι: Τι συμβαίνει με τα παιχνίδια που είχαν κακό λανσάρισμα ;


Ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος γιατρός...

Τίτλοι triple A που γνωρίζουμε όλοι μας μετατράπηκαν σε ναυάγια. Αρχικά, θα θυμηθούμε το καταστροφικό λανσάρισμα του Battlefield 2042 έναν τίτλο που πολλοί από εμάς περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία ή προ παραγγείλαμε αφού αυτό που υποσχέθηκε η DICE ήταν να επιστρέψει στις ρίζες της επιτυχίας του.

Αλλά όταν παίξαμε το παιχνίδι, βρεθήκαμε με ένα ημιτελές παιχνίδι σε πολλές από τις πτυχές του και κακώς σχεδιασμένο σε άλλες. Η πολύ κακή απόδοση σε όλες τις πλατφόρμες του, έκανε πολλούς από τους fans του franchise να θέλουν κυριολεκτικά να το παρατήσουν αφήνοντάς τους μια πικρή γεύση.

Η Electronic Arts και η DICE σκέφτηκαν ότι με αρκετούς μήνες σκληρής δουλειάς από την πλευρά των προγραμματιστών θα μπορούσαν να διορθώσουν το χάος που υπήρχε στον τίτλο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος είναι απολύτως άχρηστος, όπως είδαμε στον συγκεκριμένο τίτλο, όπου πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του, το μόνο που λάβαμε ήταν καλύτερη απόδοση (που ήταν όντως ζωτικής σημασίας) , κάτι που ειλικρινά έπρεπε να είχε από την αρχή της κυκλοφορίας του. Το μέλλον του Battlefield 2042 φαίνεται πολύ ζοφερό και, πάνω απ' όλα, είναι πραγματικά κρίμα.


Ακόμα ένα αριστούργημα που είχε σοβαρές ελλείψεις!


Ας μιλήσουμε τώρα για ένα από τα παιχνίδια που μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτό τον καιρό και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα. Ναι σωστά είναι το Elden Ring . Το παιχνίδι που δημιούργησε ο Hidetaka Miyazaki και αναπτύχθηκε από την From Software ήταν ένας "ανεμοστρόβιλος" για τα open wolrd παιχνίδια προσφέροντας μια εμπειρία που μόνο το "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" ήξερε πώς να δώσει όσον αφορά την εξερεύνηση σε ανοιχτό κόσμο. Τώρα αφού χιλιάδες και χιλιάδες παίκτες μπόρεσαν να απολαύσουν τον νέο τίτλο από την From Software και είδαμε όλες τις αρετές του αλλά παράλληλα βρήκαμε και τα ελαττώματα του, γιατί ναι, ακόμη και το Elden Ring έχει ελαττώματα.


Το καλύτερο από όλα είναι ότι τα προβλήματα με το τίτλο της From Software δεν έχουν να κάνουν με τη σχεδίαση του τίτλου αλλά με την κακή απόδοση που τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και των PC. Το Elden Ring υποφέρει από συνεχείς Frame Drops που κυμαίνονται μεταξύ 60 FPS και 50 FPS (με ενεργοποιημένο το performance mode , στην περίπτωση των κονσόλών νέας γενιάς), ενώ σε λειτουργία ποιότητας ( quality mode) και σε κονσόλες προηγούμενης γενιάς ο ρυθμός καρέ του τίτλου δεν είναι σταθερός στα 30 FPS.

Επιπλέον, η διαδικτυακή υπηρεσία ήταν εκτός λειτουργίας για λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της , καθιστώντας αδύνατη την απόλαυση της εμπειρίας πολλών παικτών του παιχνιδιού, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν των τίτλων του Miyazaki (ευτυχώς έχει πλέον διορθωθεί). Είναι πραγματικά κρίμα που ένα έπος όπως το Elden Ring να μην μπορεί να δώσει μια δυνατή εμπειρία στο παίκτη και να σημαδεύεται από την κακή του απόδοση. Είμαι σίγουρος όμως ότι η From Software θα κυκλοφορήσει νέο patch και θα το διορθώσει.

Ως χρήστες, πρέπει να τιμωρούμε αυτές τις πρακτικές ;

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ως χρήστες έχουμε μεγάλη δύναμη στο τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει μια εταιρεία και αυτή η "μόδα" του να ξεκινάει ένα παιχνίδι με πολλά προβλήματα απόδοσης ή που είναι ημιτελές δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται γιατί δυστυχώς τα έχουμε ήδη δει αρκετές φορές. Τα στούντιο πρέπει να κυκλοφορούν τα έργα τους όταν είναι εντελώς έτοιμα και να μην κυκλοφορούν το "τυπικό patch" μία ή δύο εβδομάδες αργότερα για να διορθώσουν την απόδοση, καθώς οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον τίτλο από την κυκλοφορία τους αναζητούν ένα τελειωμένο έργο και όχι ημιτελές.

Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι πρακτικές εμφανίζονται όλο και περισσότερο (η πιο τρανταχτή ήταν αυτή του Cyberpunk 2077, ενός παιχνιδιού που είχε ακόμα χρόνια ανάπτυξης) και οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Για να κυκλοφορήσει ένας τίτλος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πρέπει να αφήσουν τους προγραμματιστές να δουλέψουν όσο χρειαστεί και να μην βιάζονται να κυκλοφορήσουν κάτι μισοτελειωμένο. Αν επαναληφθεί μια κατάσταση όπως αυτή του Elden Ring, του Battlefield 2042 ή ακόμα και του Cyberpunk 2077 εμείς οι χρήστες θα πρέπει να δείξουμε τη διαφωνία μας με τον πιο ειλικρινή τρόπο που υπάρχει: να μην υποστηρίζουμε τον τίτλο, αφού τελικά εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε χρήματα σε στούντιο/εταιρείες .


Η λύση είναι για την μάστιγα του μισομαγειρεμένου είναι στα χέρια μας! Εσύ θα κάνεις κάτι για αυτό; Γράψε μας στα σχόλια!

103 views0 comments
8516e650591e012466489e16131ba608.png

Preorder Now

god-of-war-ragnarok-preorder-1657118252407.png