• SpookyGr

F1 2022 Review.


Η Liberty Media πήρε τα δικαιώματα για την F1 το 2016, όταν το άθλημα περνούσε -αναμφισβήτητα- τη χειρότερη στιγμή του. Από τότε, οι νέοι ιδιοκτήτες του αναζήτησαν νέους ορίζοντες για το brandname, φτάνοντας σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, δραματοποιώντας τον ανταγωνισμό με τη μορφή μιας σειράς με το Drive to Survive του Netflix ή με δραστικές αλλαγές στους κανονισμούς για να εξισορροπήσουν τον ανταγωνισμό. Το 2022 βιώσαμε μία από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζονται στο πιο σταθερό προϊόν που έχει η F1 από το 2009: το ετήσιο βιντεοπαιχνίδι της Codemasters.

Το ότι η F1 βιώνει μια νέα εποχή είναι αναμφισβήτητο. Από την αρχή της σεζόν του 2021, όλοι έχουμε δει νέους οπαδούς αυτού του αθλήματος και άλλοι έχουν ανακτήσει το πάθος το όποιο έλειπε αρκετά χρόνια. Είναι Γεγονός είναι ότι η F1 επιστρέφει στη μόδα και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα βιντεοπαιχνίδι που ξέρει πώς να μεταφέρει αυτό που βιώνουμε πίσω από την οθόνη σε κάθε Grand Prix. Αν πέρυσι η Codemasters έφερε να πολύ δυνατό F1 2021, το 2022 υπήρξαν μεγάλες αλλαγές κάποιες θετικές και άλλες που έχουν αφαιρέσει περιεχόμενο ή που δεν είναι αρκετά πειστικές.


Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: gameplay. Το F1 22 αλλάζει πολύ σε σύγκριση με αυτό που στο παιχνίδι πέρυσι. Μόλις πήραμε τo χειρισμό του F1 22 παρατηρήσαμε γρήγορα τις μεγάλες διαφορές: το αυτοκίνητο αισθάνεται πολύ πιο βαρύ, αλλά ανταποκρίνεται επίσης πιο γρήγορα, τα αντίπαλα αυτοκίνητα σε ακολουθούν με εκπληκτική ευκολία και είναι πολύ εύκολο να περάσεις πολλούς γύρους πίσω από ένα μονοθέσιο (ή έναν πίσω σου) εναλλάσσοντας /προσπερνώντας ή απλά διατηρώντας τη θέση σου. Σε αυτό βοηθά επίσης η βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης η οποία τους κάνει να προσαρμόζονται και να προσφέρουν πιο διασκεδαστικούς αγώνες.

Οι νέοι τροχοί (διάσταση) επηρεάζουν περισσότερο από ποτέ καθώς η μεγαλύτερη επιφάνειά τους καθιστά απαραίτητη την πρόσφυση. Θα χάσουμε μεγάλη πρόσφυση ή ακόμα και θα γλιστρήσουμε σε επιφάνειες με διαφορές επιπέδου (ψηλότερα kerb) ανεξάρτητα από τα βοηθήματα που φέρουμε. Τώρα δεν θα έχουμε μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας και η χρήση της θα είναι πιο περιορισμένη, πράγμα που σημαίνει ότι όταν την χρησιμοποιούμε θα έχει επίσης μεγαλύτερη επιρροή και θα είναι πραγματικά μια ζωτική επιλογή εάν θέλουμε να προσπεράσουμε τους αντιπάλους ή να αμυνθούμε εναντίον τους.

Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο βαριά και χαμηλά μονοθέσια κάνει επίσης τις εξόδους από την πίστα πολύ πιο ζημιάρικες. Μπορεί επίσης να κολλήσουμε στο χαλίκι ή να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας όταν σκαρφαλώνουμε σε ψηλότερα kerbs, καθώς το αυτοκίνητο θα «επιπλέει» όταν αγγίζει το πάτωμα του αμαξιού και όχι τους τροχούς.

Αφού μιλήσαμε για αυτές τις αλλαγές που ήρθαν πρέπει επίσης να μιλήσουμε για τις αισθήσεις στα circuits. Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έθεσε η κοινότητα στην Codemasters ήταν ότι στο F1 2021 υπάρχουν ορισμένες γρήγορες στροφές σε πίστες όπως το Spa, το Zandvoort ή το Silverstone (μεταξύ άλλων) όπου η AI αποκτούσε τεράστιο πλεονέκτημα γιατί δεν αναγκάζονταν με έναν περίεργο τρόπο να μειώσουν την ταχύτητα. Σε αυτή τη νέα δόση, από όσο έχουμε δοκιμάσει, αυτά τα "κρούσματα" δεν εμφανίζονται τόσο πολύ.

Όσον αφορά τον χειρισμό, το F1 22 μας φέρνει επίσης καλά νέα, αφού, όπως έχουμε αναφέρει και πριν. Ο χειρισμός κινείται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη ευαισθησία σε ορισμένες καμπύλες. Με τη σωστή προσέγγιση του joystick, το παιχνίδι θα έχει πολύ μεγαλύτερη απόκριση σε γρήγορες και ευέλικτες στροφές όπως τα S, στο Austin, το Silverstone, την Τζέντα, το Μεξικό και την Suzuka.

Στην playable πτυχή του τίτλου, έχουμε νέα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως η χειροκίνητη τοποθέτηση του αυτοκινήτου στην εκκίνηση που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρετε, αλλά καταλήγει να είναι μια επιλογή που πρέπει να έχετε κατά νου. Τα διαδραστικά pit-stops είναι επίσης μια καινοτομία που μας επιτρέπουν να κάνουμε μια κακή, καλή ή βέλτιστη στάση ανάλογα με το χρόνο μας πατώντας το κουμπί A πριν το όχημα τοποθετηθεί για να σταματήσει ο μηχανικός. Για άλλη μια φορά είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον μηχανικό καθώς μπορεί να μας δώσει ταχύτερα σταματήματα και να εισάγει περισσότερο δυναμισμό σε κάτι που αναπαράγονταν καλύτερα σε παιχνίδια πριν 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έχουμε επίσης την επιλογή να ζήσουμε τους γύρους του Αυτοκινήτου Ασφαλείας ως θεατές συνοψίζοντας τον χρόνο αναμονής μέχρι την πράσινη σημαία και να ζήσουμε αυτές τις στιγμές σαν να είμαστε σε τηλεοπτική μετάδοση.

Τέλος η πιο πρόσφατη καινοτομία βρίσκεται στα Supercars , μια σειρά οχημάτων από τη Mercedes, την Aston Martin, τη McLaren και τη Ferrari που θα ξεκλειδώσουμε προχωρώντας στο παιχνίδι και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο σε αγώνες χρονομέτρησης όσο και σε προκλήσεις της Pirelli.Το F1 22 θα κατηγορηθεί για την απώλεια της λειτουργίας Braking Point που μας έδωσε μερικές ώρες παιχνιδιού με μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μας βοήθησε να εξοικειωθούμε με το παιχνίδι. Ως αντικατάσταση του Braking Point έχουμε το F1 Life, ένα τμήμα αφιερωμένο στην προσαρμογή του οδηγού μας του σπιτιού του και των προσόντων που θέλει να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο. Στo F1 αυτό που θα κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε ένα είδος λόμπι όπου θα περιμένουμε διαδικτυακούς αγώνες και που οι αντίπαλοι και οι φίλοι μας θα μπορούν να επισκέπτονται αλλά όχι πολύ πέρα ​​από τις οθόνες φόρτωσης. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η προσθήκη καταλήγει να είναι ανέκδοτη και περισσότερο σαν μια δικαιολογία για τις μικροπληρωμές του eason pass.

Τα προαναφερθέντα Supercars περιορίζονται σε Pirelli Laps και time trial modes. Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο ενδιαφέρον ως ένα διάλειμμα στα γεγονότα που θα έχουμε στη λειτουργία My Team / Career παρά ως κίνητρο για να τα παίξουμε μόνοι τους.

Oλα τα μονοθέσια και οι οδηγοί της F1 και το ίδιο με την F2 είναι με βάση τη σεζόν του 2021. Ως καινοτομία έχουμε επίσης (με ένα χρόνο καθυστέρηση) τα sprint races τα οποία αλλάζουν εντελώς το Σαββατοκύριακο της F1. Μπορούμε να ζήσουμε τους sprint αγώνες που ορίζονται στην επίσημη σεζόν της F1 ή να επιλέξουμε ποιους θέλουμε να τρέξουμε σε αυτήν τη μορφή. Η προσαρμογή είναι πιστή και αναμφίβολα διαταράσσει τα σχέδιά μας.


Όσο για τα παραδοσιακά modes, έχουμε το συνηθισμένο Time trial και Grand Prix, αν και αυτά που ξεχωρίζουν ξανά είναι το My Team / Career. Στο τελευταίο θα αποφασίσουμε αν ξεκινήσουμε από την F2 σε μια ηγετική ομάδα ζώντας την εμπειρία με επίκεντρο τον οδηγό μας, ενώ στο My Team θα βρούμε ομάδα και θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες της ομάδας, από τους χορηγούς μέχρι τον δεύτερο οδηγό, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και βελτίωση εγκαταστάσεων.Εάν έρχεστε από το F1 2021 θα παρατηρήσετε λίγες αλλαγές και στα δύο modes. Iσως θα μας ρωτήσουν από την αρχή στο My Team εάν θέλουμε η ομάδα μας να ξεκινήσει από αρκετά χαμηλά ή στο μέσο του πίνακα ή να διεκδικήσει απευθείας τον τίτλο, τροποποιώντας έτσι τις εγκαταστάσεις και την ανάπτυξη του αυτοκινήτου. Ό,τι πιο σχετικό βρίσκουμε όταν βάζουμε τον εαυτό μας στα free practice sessions που δείχνουν περισσότερες πληροφορίες και με πολύ πιο χρήσιμο τρόπο είναι κάτι που εκτιμούμε. Θα βρούμε επίσης περισσότερες επιλογές προσαρμογής για το όχημά μας, με διαφορετικά στυλ φινιρίσματος, για να δώσουμε μια πιο μεταλλική, σατινέ ή ματ πινελιά στο χρώμα. Όσο για τη λειτουργία πολλών παικτών, θα βρείτε σχεδόν το ίδιο με πέρυσι.

Σε τεχνικό επίπεδο, το F1 22 εξακολουθεί να είναι ένα παιχνίδι που φαίνεται υπέροχο και έχει πολυτελή απόδοση ( ειδικά στο Xbox Series X). Στη λειτουργία ποιότητας παίζουμε σε ανάλυση που αναζητά 4K και σταθερά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μπορούμε επίσης να παίξουμε σε λειτουργία απόδοσης, η οποία μειώνει την ανάλυση για να αποκτήσουμε ρυθμό καρέ 120 ανά δευτερόλεπτο.

Όσον αφορά τις γραφικές διαφορές σε σχέση με την F1 2021, που υπάρχουν, αξίζει να σημειωθεί καλύτερη αναπαράσταση των πιστών σε βροχερές συνθήκες και καλύτερος φωτισμός τόσο στις επιφάνειες όσο και στα μονοθέσια, τα οποία επίσης επωφελούνται από καλύτερες αντανακλάσεις. Στα replay και στη photo mode είναι μπορείτε να δείτε το ray tracing να μπαίνει στο παιχνίδι, προσφέροντας αρκετά περίτεχνα στιγμιότυπα αν αρχίσουμε να παίζουμε με την κάμερα. Το μοντέλο ζημιάς είναι κάπως βελτιωμένο αλλά υπολείπεται αρκετά εάν το συγκρίνουμε με την πραγματικότητα.

Η opening scene και το podium έχουν επίσης γυαλιστεί για καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμα κι έτσι παρά τα καλά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κάποια θέματα εξακολουθούν να είναι αισθητά στα μοντέλα των πιλότων και του προσωπικού στα cinematics. Όσον αφορά τα μοντέλα των οχημάτων δεν υπάρχουν πολλά να κατηγορηθούν.

Στο κομμάτι του ήχου, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, με πιο πιστή αναπαραγωγή των ηχων του κινητήρα της φετινής σεζόν κάτι για το οποίο είχε επικριθεί αρκετά η Codemasters.

Τέλος, όσον αφορά τη μουσική, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα παιχνίδι της Codemasters F1 λαμβάνει tracklist με επίσημα τραγούδια (εδώ φαίνεται το χέρι της EA Sports) με μια επιλογή θεμάτων πολύ στο στυλ του FIFA.


Η αξιολόγηση του F1 22 είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί αν παραμείνουμε σε αυτό που μπορεί να παίξουμε το παιχνίδι έχει πολύ λίγα μειονεκτήματα. Ως εμπειρία F1, είναι υπέροχο, καθώς μας βυθίζει στις καινοτομίες της φετινής χρονιάς με πολύ βαρύτερα και πιο ομοιόμορφα αυτοκίνητα, μάχες ανά πάσα στιγμή, ένα εξαιρετικό και διασκεδαστικό παιχνίδι... Αλλά όσον αφορά τη δυνατότητα παιχνιδιού, καταλήγουμε να υστερούμε. Δεν πρόκειται να το αρνηθούμε, σίγουρα θα περάσουμε αρκετές ώρες στο My Team (μια λειτουργία που παραμένει σχεδόν ίδια με πέρυσι) αλλά κάτι από το στυλ Braking Point ή μια λειτουργία που μιμείται μια εμπειρία όπως αυτή του MotoGP 22 λείπει.

Τελειώνοντας, πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το F1 22 είναι κάπως ελλιπές σε περιεχόμενο, αλλά καταφέρνει να μετριάσει αυτό το συναίσθημα χάρη σε ένα gameplay που μας έκανε ώρες να παίζουμε και που θα κάνει το ίδιο με τους λάτρεις του είδους ή αυτούς που ήδη παίζουν. Ο τίτλος κυκλοφορεί για PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X and Series S, Microsoft Windows66 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
8516e650591e012466489e16131ba608.png