Η άνοδος και πτώση του Sega Dreamcast.

Published on 14 December 2020 at 21:36

Το Sega Dreamcast ήταν μια πραγματικά επαναστατική κονσόλα παιχνιδιών. Το σύστημα βρήκε την πρόωρη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1998 και τις ΗΠΑ το 1999, αλλά γρήγορα κατρακύλησε μόλις λίγα χρόνια αργότερα. Το  σύστημα κατέληξε να είναι η τελευταία κονσόλα παιχνιδιών του σπιτιού της Sega, και η εταιρεία θα γίνει ένας τρίτος προγραμματιστής για τους προηγούμενους αντιπάλους της, κάτι που δεν άρεσε  για τους πολλούς φίλους της Sega.

Αν και το Dreamcast ήταν μόνο στην παραγωγή για λίγο πάνω από δύο χρόνια, το σύστημα εξακολουθεί να είναι  αγαπημένο σε πολλές videogame κοινότητες .Εδώ είναι μια ματιά πίσω σε μία από τις πιο υποτιμημένες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών στη σύγχρονη ιστορία.

Το Dreamcast ήταν η τελευταία ευκαιρία της για λύτρωση. Η Sega είχε μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές της, λόγω της μείωσης των πωλήσεων του Saturn.Tα πράγματα ηταν χειρότερα, προηγούμενη γενία  με τα add-ons του Sega Genesis  το CD Sega και 32X, που ήταν επίσης αποτυχίες. Η εταιρεία έπρεπε να καταλήξει σε κάτι μεγάλο, αν ήθελαν να ανακτήσουν τη σημασία τους στην αγορά κονσόλας.

Ξεκίνησαν να εργάζονται για ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Katana, το οποίο τελικά θα μετατραπεί στο γνωστό σε όλους μας  Dreamcast. Ήταν το πρώτο σύστημα παιχνιδιών 128-bit, καθώς και η πρώτη οικιακή κονσόλα που περιλαμβάνει ένα μόντεμ για online παιχνίδι. Το Dreamcast έκανε θραύση στο ιαπωνικό κοινό μακριά όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1998. Δυστυχώς, τα κακά νέα ήταν στο δρόμο του για τη νέα κονσόλα  της Sega.

Τον Μάρτιο του 1999, η Sony ανακοίνωσε ότι το PlayStation 2 θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία το επόμενο έτος. Το PS2 ήταν ανώτερo από την Dreamcast με πολλούς τρόπους. Υποστήριξε ευρυζωνικό διαδίκτυο, είχε μια πολύ υψηλότερα πολύγωνα ανά δευτερόλεπτο σε σύγκριση με το Dreamcast και, το πιο σημαντικό από όλα, έπαιζε DVD. Εκείνη την εποχή το DVD είχε μόλις αρχίσει να αντικαταστήσει το VHS (βίντεο κασέτα) δίνοντας νέο σύστημα της Sony ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Ενώ το Sega Dreamcast ήταν τελευταίας τεχνολογίας κατά την κυκλοφορία του, γρήγορα έγινε παρωχημένο σε σύγκριση με το PlayStation 2.

Η Sega αποφάσισε για το υλικό του Dreamcast να κυκλοφορεί καταπληκτικά παιχνίδια αποκλειστικά για την κονσόλα. Η εταιρεία ήλπιζε ότι αυτό θα δημιουργήσει μια πιστή fanbase για το σύστημα πριν από το PlayStation 2.Ξεκίνησε επίσης μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στην Αμερική με την ελπίδα του hype για το Dreamcast. Η σκληρή δουλειά της φάνηκε να αποφέρει καρπούς μόλις το Dreamcast έκανε το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο του 1999. Το νέο σύστημα "πέταξε" από τα ράφια των καταστημάτων, με πολλούς λιανοπωλητές να ξεπουλούν μέσα σε λίγες ώρες. Η Sega κατάφερε να πουλήσει 1,2 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του 1999. Τα πράγματα τελικά φαίνεται ανοδικά για την εταιρεία. Ωστόσο, όλη η επιτυχία της Sega θα συντρίβει λίγο μετά την κυκλοφορία του PS2.

Η δύναμη του PlayStation 2 αποδείχθηκε ότι ήταν μεγάλη για να το χειριστεί η Sega. Η Sony πούλησε πάνω από 600.000 μονάδες μόνο στην Ιαπωνία κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της. Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης το Xbox λίγο μετά την κυκλοφορια του  PS2 στην Ιαπωνία. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η Sega αυτή τη στιγμή ήταν περισσότερος ανταγωνισμός. Η λατρεία της fanbase του Dreamcast ήταν η μόνη ελπίδα Sega για την αναζωογόνηση της ετοιμοθάνατης κονσόλας.

Η Sega συνέχισε να προωθεί το Dreamcast παρά την πτώση των πωλήσεων. Κυκλοφόρησε μια online υπηρεσία για το Dreamcast ονομάζεται SegaNet ένα μήνα μετά την αμερικανική κυκλοφορία του. Αυτό επέτρεψε στους ιδιοκτήτες Dreamcast να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να παίξουν επιλεγμένα παιχνίδια online με ένα μικρό μηνιαίο τέλος. Η Sega θα έστελνε ακόμη και ένα ολοκαίνουργιο Dreamcast και  πληκτρολόγιο, αν υπογράφανε μια διετή συνδρομή. Αλλά το φιλόδοξο σχέδιο της Sega ήρθε λίγο πολύ αργά. Το Dreamcast έμεινε  γρήγορα πίσω από το PS2 στις πωλήσεις. Αν και το Dreamcast είδε μια άνοδο στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών του 2000, Sega ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το σύστημα λίγους μήνες αργότερα.

Η αποτυχία του Dreamcast ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Sega. Το Dreamcast ήταν το τέταρτο αποτυχημένο σύστημα της Sega στη σειρά, αν συμπεριλάβετε το Sega CD και το 32X, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία χρειάζονταν απεγνωσμένα να αλλάξει πλεύση για να σωθεί. Τελικά αποφάσισε να αφήσει την αγορά/κατασκευή της κονσόλας πίσω και να επικεντρωθεί στη δημιουργία τρίτων παιχνιδιών για τους πρώην αντιπάλους της. Αυτό αναστάτωσε πολλούς οπαδούς της εδώ και πολύ καιρό, αλλά αυτήν η αλλαγή κατέληξε να σώσει την εταιρεία. Πολλά παιχνίδια που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν στο Dreamcast βρήκαν τον δρόμο σε άλλες κονσόλες, ειδικά στο Xbox.

Η Sega συνεχίζει να κάνει παιχνίδια για μια ποικιλία από κονσόλες. Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει πολλούς αφοσιωμένους οπαδούς και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες στον κλάδο. Αν και πολλοί οπαδοί της, κατηγορούν το PS2 για το θάνατο του Dreamcast, αυτό που έφταιγε ήταν οι κακές επιχειρηματικές αποφάσεις και η έλλειψη υποστήριξης τρίτων που κατέληξε να σκοτώσει την κονσόλα. Αν Sega είχε προετοιμάσει καλύτερα την κυκλοφορία της και είχε πιο μεγάλα ονόματα σε προγραμματιστές που θα εργάζονταν για  παιχνίδια για την κονσόλα, το Dreamcast θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η Sega Dreamcast εξακολουθεί να είναι αγαπημένη από τους οπαδούς σήμερα. Η κονσόλα ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της και, παρά την κακή πορεία της στην αγορά των videogames σε ορισμένες πτυχές έφερε επανάσταση στη βιομηχανία. Το Online multiplayer δεν θα είναι βρίσκονταν όπου είναι σήμερα, αν δεν ήταν για το Dreamcast. Το Sega Dreamcast παραμένει ένα από τα πιο ωραία σύστηματα videogame στο σπίτι όλων των εποχών, και είναι  κρίμα που μια κονσόλα με τόσες δυνατότητες απέτυχε πριν φτάσει στο αποκορύφωμά της

by SpookyGr


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.