Μερικά λόγια για το Atari Jaguar

Published on 10 January 2021 at 08:32

Είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω σε ότι η Atari σημαίνει για εμάς. Η αρχική εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Nolan Bushnell και Τed Dabney όπου ασχολήθηκε κυρίως με την ψυχαγωγία arcade. Απελευθερώνοντας παιχνίδια όπως το Pong, Asteroids και Space Invaders  και τελικά  την οικιακή κονσόλα Atari VCS (αργότερα ονομάστηκε Atari 2600).

Στα μέσα της δεκαετίας του 80 η Atari χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Η Atari Games είχε συσταθεί για να συνεχίσει τις εργασίες για τους τίτλους arcade και Atari Electronics για να χειριστεί τις κονσόλες και τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ήταν σε αυτό το σημείο που η εταιρεία Jack Tramiel, Tramel Τechnology Inc, ανέπτυξε το Atari ST για υπολογιστές και αργότερα, για κονσόλες Atari, όπως το Atari Lynx και το Atari Jaguar.

Η εταιρεία που έχτισε το όνομα από το 1970 και μετά στάθηκε υπό τον περιστάσεων και μετά την αποτυχία του Atari Jaguar να ανταγωνιστεί με την Sega Saturn και Sony PlayStation κατέληξε σε μια εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων το 1996.

Μια ματιά στο Atari Jaguar

Ας μην πούμε δικαιολογίες για το Jaguar. Δεν ήταν σε θέση να ανταγωνισθεί με την 3D γενιά κόνσολών. Αλλά η Atari Corporation το ανάπτυξε για να ανταγωνιστεί με το Super Nintendo, 3DO και το Sega Mega Drive. Σε τεχνικό επίπεδο, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανταγωνιστεί με το Panasonic 3DO αλλά έχει το υλικό για να πετάξει μακριά τόσο το Sega Mega Drive και Super Nintendo. Ήταν άραγε 64-Bits; Μου αρέσει να πιστεύω την πλευρά της ιστορίας από την Atari  όπου είναι 64-bit όπου πρέπει να είναι. Αλλά το υλικό δεν  κάνει μια κονσόλα πάντα να πετύχει. Το Atari  Jaguar ώθησε σκληρά το μάρκετινγκ των 64-Bits. Ευτυχώς, αυτό πέθανε στο 1990 όπου το Nintendo 64 είναι το τελευταίο σύστημα για να διαφημίσουν πραγματικά τα bits τους.

Έτσι, ας δούμε 3 λόγους (ίσως και λίγο παραπάνω)για τους οποίους μπορείτε ακόμα να θελήσετε να νιώσετε μια εμπειρία με  το Atari Jaguar αυτοπροσώπως.

Παιχνίδια

Τα παιχνίδια μπορούν φτιάξουν ή να καταστρέψουν ένα σύστημα. Για όποιον αγόρασε το Atari Jaguar στα 90 χρόνια, τα λίγα παιχνίδια που διατέθηκαν αισθάνθηκαν σαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Ειδικά κατά την κυκλοφορία της κονσόλας, οι παίκτες που ήθελαν το Jaguar δόθηκαν τρεις διαφορετικοί sci-fi shooters να διαλέξει και να πάρει μαζί του. Το Trevor McFur in the Crescent Galaxy, Raiden και Cybermorph.Οσο κοιτάμε πίσω τώρα μπορούμε να εκτιμήσουμε μερικούς μοναδικούς, αποκλειστικούς τίτλους.

Το Jaguar έχει μια μικρή βιβλιοθήκη των παιχνιδιών και ορισμένα είδη είχαν σοβαρά παραμεληθεί, αλλά είχε μια ισχυρή βάση από τους υπολογιστές με βάση τα portαρισματα που έγιναν. Παιχνίδια όπως το Doom, Wolfenstein 3D, Cannon Fodder, Theme park και Syndicate είχαν όλα μεταφερθεί με γραφικά υψηλής ανάλυσης. Γραφικά που τα συστήματα όπως το Super Nintendo και Sega Mega Drive (Genesis) δεν θα μπορούσαν να δείξουν.

Εγώ δεν πιστεύω ότι το  3D ήταν η δύναμη του Jaguar, αλλά αυτό είναι δύσκολο να αρνηθώ σε ορισμένους τίτλους που φαίνονται ωραίοι κατά την πάροδο του χρόνου. Παιχνίδια όπως το Tempest 2000 και Alien vs Predator ήταν ισχυρά παραδείγματα των πρώτων 3D παιχνίδια για κονσόλες σπιτιού. Και τα δύο παιχνίδια χειρίζονται την 3D εμπειρία διαφορετικά, αλλά είναι σαφές ότι το Tempest 2000 κατάφερε να κρατήσει πραγματικά στην πάροδο του χρόνου. Για μένα προσωπικά, τα 2D παιχνίδια του είναι εκεί που πραγματικά διακρίθηκε με τίτλους όπως Raiden, Hyper Force και Rayman. Αποδεικνύοντας ότι το σύστημα ήταν για γρήγορη δράση. Ακόμα κι αν το 2D επρόκειτο να φύγει από τη μόδα, νομίζω ότι το μοναδικό μείγμα των 2D και 3D τίτλους κάνουν το Jaguar μια ενδιαφέρουσα κονσόλα για τη συλλογή.

Το Controller

Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τα μεγάλα κόκκινα κουμπιά, A — B — C. Αυτά είναι τα κουμπιά που θα χρησιμοποιήσετε για να παίξετε τα παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά παράπονα για το πληκτρολόγιο. Δεν έχει και πολλά να κάνει. Το πληκτρολόγιο μας θυμίζει την αναπαραγωγή παιχνιδιών σε έναν υπολογιστή όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το num pad για εναλλαγή μεταξύ των όπλων, εναλλαγή μουσικής ή να ανοίξετε το auto-map. Πάρε τον Doom η το Wolfenstein που μπορείς να μαχαιρώνεις κρατώντας το C. Δεν αναμένεται ποτέ να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο κατά τη διάρκεια μιας μάχης διότι αυτό θα ήταν δύσκολο. Η κύρια λειτουργία είναι να αλλάζουν τα όπλα και να φέρνουν στην «επιφάνεια» το auto-map. Το σχέδιο αυτό καθιστά εύκολο το portαρισμα από εκείνους τους μεγάλους τίτλους του PC.

Το pad είναι μεγάλο, αλλά μοιάζει πολύ με το 3D pad του Sega Dreamcast ή του Saturn. Προτιμώ τα κυκλικά κουμπιά και πώς «κάθονται» τα κουμπιά στα δάχτυλά μου. Επιτρέποντας το game pad να είναι μεγαλύτερό και εύκολο στη λαβή. Προς το τέλος της ζωής των συστημάτων, η Atari κυκλοφόρησε ένα pro-controller με επιπλέον κουμπιά.

Η Αισθητική της Κονσόλας

Πρόκειται για ένα απίστευτo κομμάτι υλικού με το κομψό, με αγωνιστικό σχεδιασμό (σαν να είναι υπεραυτοκίνητο) και μεγάλους αεραγωγούς. Στο ίδιο πνεύμα με τα συστήματα όπως το Sega Mega Drive και Super Nintendo αλλά αυτά δεν ήταν κομψά κομμάτια home entertainment, απλά ήταν για τον ενθουσιασμό για gaming. Σαν  ένα πλαστικό κουτί.

Το σύστημα Jaguar χρησιμοποιούσε cartridges. Υπήρχε ένα add-on  CD που έμπαινε σε μια υποδοχή στην κορυφή, αλλά ήταν πολύ ακριβό και τα παιχνίδια δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά. Το Atari Jaguar CD δεν χαλούσε την κομψή εμφάνιση του συστήματος που είχε.

Απίστευτο το μάρκετινγκ του 1990

Το Atari Jaguar είναι γνωστό για την αποτυχία του. Για εμένα το βρήκα ελκυστικό επειδή το σύστημα ωθήθηκε ως ένα ακραίο σύστημα, για ακραίους gamers.

Το διαφήμισε ως το ΜΟΝΟ 64-Bit gaming σύστημα. Και το διαφήμισαν σκληρά. Έκανε τεράστιες υποσχέσεις και παρά την υποσχόμενο υλικό, απέτυχε να έχει την υποστήριξη που χρειάζονταν για να ανταγωνιστεί. Ειδικά από το 1994, όταν η Sony PlayStation και Sega Saturn άρχισαν να παίρνουν τα πρωτοσέλιδα με πλήρως 3D, στα καλά υποστηριζόμενα συστήματα τους.

by SpookyGr


«   »

Add comment

Comments

Splitscreen
8 months ago

Παιδιά τι ωραίο και νοσταλγικό κείμενο.. Μα είσαστε καλά σας ευχαριστούμε που κρατάτε ζωντανή την ιστορία του gaming