14 Οκτώβριου 1999!22 χρόνια από την κυκλοφορία του Dreamcast.

Published on 14 October 2021 at 13:36

Το Sega Dreamcast κυκλοφόρησε πριν από 22 χρόνια σήμερα, και εκείνοι που θυμούνται το τελευταίο σύστημα της Sega στην αγορά κονσολών δεν έχουν τίποτα άλλο παρά να πουν σπουδαία πράγματα και να μοιραστούν αγαπημένες αναμνήσεις .

Κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 στη Βόρεια Αμερική. Η κονσόλα ήταν 128-bit, με τη βασική μονάδα να τιμολογείται στα 199$ (περιπου 100.000δραχμές) και να έρχεται μαζί με ένα μοναδικό χειριστήριο που περιείχε τέσσερα κουμπιά, d-pad, αναλογικό και δύο υποδοχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περιφερειακά όπως το VMU (Visual Memory Unit). Μερικά από τα παιχνίδια που ξεκίνησαν με τον τίτλο περιλαμβάνουν Sonic Adventure, Soulcalibur, Power Stone, και NFL 2K, αλλά αυτά θα ήταν απλά ένα προοίμιο των μεγάλων πραγμάτων που έρχονταν για το σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό με την ενδεχόμενη κυκλοφορία του Sony Playstation 2, του Nintendo Gamecube και του Xbox, το Dreamcast ήταν ένα τεχνικό θαύμα και θα ήταν το σπίτι για μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα βιντεοπαιχνίδια της εποχής του. Θα ήταν το σύστημα με το οποίο η Capcom επέλεξε να συνεχίσει το franchise του resident evil με το "Resident Evil Code: Veronica" - το οποίο ήταν η πραγματική συνέχεια του Resident Evil 2 και βλέπει την Claire Redfield να επανενώνεται με τον αδελφό της Chris για να αναλάβει ζόμπι, νέες απειλές και την επιστροφή του Albert Wesker. Η Capcom θα κυκλοφορήσει επίσης τα περισσότερα από τα καλύτερα Fighting games τους στο Dreamcast, όπως Marvel Vs Capcom 2 και Capcom Vs SNK 1 και 2, και αυτό είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια τροφοδοτήθηκαν από την μητρική των arcade NAOMI - η ίδια τεχνολογία που ενσωματώθηκε στο Dreamcast και βοήθησε στην δύναμη της κονσόλας.

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια στο μηχάνημα ήταν το Shenmue του Yu Suzuki - ένας τίτλος περιπέτειας δράσης που βοήθησε να πρωτοπορήσει η ιδέα του ανοιχτού κόσμου και της εξερεύνησης αναμεμειγμένη με πολεμικές τέχνες. Το παιχνίδι θα θέσει τις βάσεις για δύο ακόμη συνέχειες που συνέχισαν την ιστορία.

Μία από τις βασικές καινοτομίες του συστήματος ήταν να βοηθήσει στην πρωτοπορία της έννοιας του διαδικτυακού παιχνιδιού, η οποία ήταν δυνατή με το modem που θα μπορούσε να συνδέσει τους παίκτες στο διαδίκτυο. Παιχνίδια όπως το Marvel Vs Capcom 2 και το Phantasy Star Online έκαναν χρήση αυτής της τεχνολογίας  και βοήθησαν να έρθει η δυνατότητα να φέρετε την εμπειρία για πολλούς παίκτες έξω από το σπίτι σας και στον ευρύ εικονικό κόσμο.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sega of America Peter Moore, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην κυκλοφορία και την προώθηση του Dreamcast στις ΗΠΑ, μίλησε στο Twitter του για να γιορτάσει την περίσταση και τα γενέθλια του εκλιπόντος συστήματος. Ωστόσο στην θητεία του είδε επίσης το τέλος της κονσόλας, για την οποία έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη. Σέ μια λεπτομερής παλιά συνέντευξη στον Guardian είπε:

Είχαμε ένα τρομερό 18μήνο. Το Dreamcast είχε πάρει φωτιά – πραγματικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Αλλά μετά είχαμε ένα στόχο από την Ιαπωνία που έλεγε ότι έπρεπε να βγάλουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέχρι την περίοδο των διακοπών και να αλλάξουμε x εκατομμύρια μονάδες υλικού, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την επιχείρηση. Έτσι, στις 31 Ιανουαρίου 2001, είπαμε ότι η Sega αφήνει το hardware. Πουλούσαμε 50.000 μονάδες την ημέρα, μετά 60.000, μετά 100.000, αλλά δεν θα ήταν αρκετό για να τραβήξει περισσότερο κόσμο και να περιορίσει το PS2. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να κάνω αυτό το τηλεφώνημα, όχι κάποιος από την Ιαπωνία. Έπρεπε να απολύσω πολλούς ανθρώπους. δεν ήταν ευχάριστη μέρα.


« 

Add comment

Comments

There are no comments yet.