31 χρόνια ευρωπαϊκής κυκλοφορίας του Sega Mega Drive

Published on 30 November 2021 at 11:22

Κυκλοφόρησε από από τη Sega στην Ιαπωνία στις 29 Οκτωβρίου του 1988, στη βόρεια Αμερική στις 14 Αυγούστου του 1989, στην Ευρώπη στις 30 Νοεμβρίου του 1990 και στη Βραζιλία την 1 Σεπτεμβρίου του 1990. Το Mega Drive ήταν το όνομα που χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, ενώ είχε το όνομα Sega Genesis στη Βόρεια Αμερική, καθώς η Sega δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει νομικά δικαιώματα για το όνομα Mega Drive σε αυτή την περιοχή. Το Mega Drive ήταν η πέμπτη οικιακή κονσόλα της Sega και ο διάδοχος του Sega Master System.

Το Mega Drive ήταν το πρώτο από τα 16 bit μηχανήματα που πέτυχε αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά όχι στην εγγενή Ιαπωνία, Ήταν άμεσος ανταγωνιστής του TurboGrafx-16 (το οποίο κυκλοφόρησε ένα χρόνο νωρίτερα στην Ιαπωνία με το όνομα PC Engine αλλά περίπου την ίδια στιγμή με τη Genesis στη Βόρεια Αμερική) και του Super Nintendo Entertainment System (το οποίο κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα). Το Sega Mega Drive ξεκίνησε την παραγωγή του στην Ιαπωνία το 1988 και ολοκληρώθηκε με το τελευταίο νέο παιχνίδι με άδεια χρήσης να κυκλοφορεί το 2002 στη Βραζιλία.

Με πάνω από 29 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν, έγινε η πιο επιτυχημένη κονσόλα της Sega, εν μέρει λόγω της αναγνώρισης της εταιρείας ότι το μηχάνημα χρειαζόταν μια μασκότ για να ταιριάζει με την επιτυχία της σειράς Mario.

Ο Sonic the Hedgehog ήταν μια τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και με τη Nintendo να μην βιάζεται να δώσει συνέχεια στην τεράστια κονσόλα NES πώλησης, το Mega Drive άρχισε να διαβρώνει γρήγορα το προβάδισμα της Nintendo στην αγορά τις ΗΠΑ και να αυξάνει το ήδη τεράστιο προβάδισμά της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η CPU του Sega Mega Drive είναι ένα Motorola 68000 16/32-bit που είναι ένας μικροεπεξεργαστής 32-bit πάνω σέ ένα 16-bit-wide data bus παρόμοιο με το 386SX της Intel. Ο 68000 τρέχει στα 7.61 MHz στις κονσόλες PAL, 7.67 MHz στις κονσόλες NTSC. Το Mega Drive περιλαμβάνει επίσης ένα Zilog Z80 ως επεξεργαστή ήχου και για να παρέχει πλήρη συμβατότητα του κύριου συστήματος μόνο με έναν παθητικό προσαρμογέα. Η μονάδα δίσκου Mega έχει μνήμη RAM 64 KB

Το Mega Drive είχε πουλήσει περίπου 35 εκατομμύρια κομμάτια, παγκοσμίως. Επιπλέον, η TecToy πούλησε περίπου 3 εκατομμύρια αδειοδοτημένες παραλλαγές της κονσόλας στη Βραζιλία, η Majesco πρόβλεψε ότι θα πουλήσει 1,5 εκατομμύρια κομμάτια παραλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ένας μικρότερος αριθμός κομματιών είχε πουληθεί από τη Samsung στη Νότια Κορέα. Η κονσόλα και τα παιχνίδια της εξακολουθούν να είναι δημοφιλής μεταξύ των οπαδών βιντεοπαιχνιδιών, μουσικής βιντεοπαιχνιδιών, συλλέκτες και λάτρεις των emulators. Από το 2015, πωλούνται third-party αδειοδοτημένες κονσόλες από την AtGames στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Πολλά παιχνίδια του Mega Drive έχουν επανακυκλοφορήσει σε συλλογές για νεότερες κονσόλες και είναι διαθέσιμα για λήψη σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως τα Virtual ConsoleXbox Live ArcadePlayStation Network και Steam. Το Mega Drive αντικαταστάθηκε από το Sega Saturn.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το ιστορικό αφιέρωμα που έκανε η ομάδα μας για την συγκεκριμένη κονσόλα.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.