Η Microsoft προσπάθησε να αγοράσει την EA για να εμπλουτίσει το κατάλογο του πρώτου Xbox.

Published on 25 November 2021 at 15:56

Χάρη στο GeekWire μάθαμε μια νέα πτυχή της ιστορίας γύρω από τη δημιουργία του πρώτου Xbox. Αυτό το τεράστιο και βαρύ μηχάνημα ήταν για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, μια πραγματική επανάσταση στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και ήταν το όπλο εκκίνησης για ένα εμπορικό σήμα που σήμερα βρίσκεται δίπλα στους ηγέτες της βιομηχανίας.

Γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες για τη δημιουργία αυτής της κονσόλας, από τότε που υπήρχαν διευθυντές που προσπάθησαν να τορπιλίσουν την κυκλοφορία της, μέχρι περιέργεια για το σχεδιασμό και πώς εκείνοι του Redmond κοίταξαν τη Sony για να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους.

Το αρχικό Xbox ήταν ένα τεράστιο στοίχημα από την πλευρά της Microsoft

Ο πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο Ed Fries, ο οποίος ήταν ένας από τους πατέρες του μηχανήματος μαζί με πολλά άλλα άτομα που είναι ήδη έξω από το τμήμα ή την εταιρεία. Μερικές "καυτές" λεπτομέρειες μερικά πολύ αστεία ανέκδοτα και δημιουργούν μερικά ισχυρά πρωτοσέλιδα όπως ότι η Microsoft προσπάθησε να αγοράσει την Ea και τα Westwodd Studios για να εμπλουτίσει τον κατάλογο της κονσόλας. Μια αγορά που ξέρουμε σήμερα ανατράπηκε.

Το πρώην στέλεχος αναφέρει επίσης ότι το Xbox 360 γεννήθηκε από την ανάγκη της Microsoft να αντιγράψει τη στρατηγική της Sony με τον λεπτό σχεδιασμό του Plasytation 2. Το πρώτο Xbox ήταν δική του ιδέα και δεν είχε επιλογή να μειωθεί σε μέγεθος οπότε έπρεπε να στοιχηματίσουνε σε κάτι νέο αντί για xbox OG Slim. Με το 360 μπορέσαμε να δούμε διαφορετικές εκδόσεις όπως το μοντέλο Elite.

Σε αντίθεση με τη Sony και τη Nintendo, στην οποία ανήκε το IP του υλικού κονσόλας τους, η Microsoft είχε σχεδιάσει το Xbox για να χρησιμοποιεί εξαρτήματα από την Intel και τη Nvidia. Το Xbox, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό του περιείχε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο που δεν μπορούσε να μειωθεί εύκολα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η Sony ήταν σε θέση να επανασχεδιάσει επανειλημμένα το PlayStation 2 σε μικρότερα "λεπτά" μοντέλα καθώς το υλικό της έγινε φθηνότερο, δεν υπήρχε ουσιαστικά κανένας τρόπος να κάνει το ίδιο η Microsoft. Αυτό οδήγησε στον σχετικά σύντομο κύκλο ζωής του πρώτου Xbox, με το διάδοχό του, το Xbox 360, να ξεκινά τέσσερα χρόνια αργότερα.

Υπάρχουν δύο ακόμα λεπτομέρειες στην ιστορία  που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Η πρώτη είναι ότι εκτιμά ότι η πρώτη κονσόλα κόστιζε στα ταμεία της εταιρίας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, αλλά δεν φάνηκε να ανησυχεί τον Steve Ballmer που ήταν τόσο ενθουσιασμένος για τη γέννηση του Xbox Live. Σήμερα και βλέποντας το εισόδημα του τμήματος, ο Fries λέει ότι ήταν ένα στοίχημα που άξιζε να γίνει.

Για να κλείσει, το άλλο γεγονός ο Fries αναφέρει ότι ένα από τα βασικά σημεία στο σχεδιασμό του μηχανήματος ήταν ο τρόπος μεταφοράς της επιτυχίας των FPS από το  υπολογιστή σε κονσόλες μια συζήτηση που έφερε την άφιξη του Halo.

Η αρχική ομάδα xbox ήταν μια ομάδα προγραμματιστών υπολογιστών που προσπαθούσαν να κατανοήσουν την αγορά κόνσολών στην οποία κυριαρχούσαν αποτελεσματικά τα ιαπωνικά στούντιο εκείνη την εποχή. Το ερώτημα μεταξύ της αρχικής ομάδας Xbox ήταν αν θα μπορούσε να φέρει αποτελεσματικά μερικές από τις τρέχουσες εξελίξεις των παιχνιδιών του υπολογιστή, όπως τα multiplayer first-person shooters στο χώρο της κονσόλας. Αυτή η συζήτηση επιλύθηκε, όταν κυκλοφόρησε το Xbox. Το Halo απογειώθηκε ενώ το Oddworld: Munch's Oddysee δεν πήγε καλά παρά το γεγονός ότι ήταν αποκλειστικό.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.