Δέκα tips για γονείς που αφορά την υπεύθυνη χρήση βιντεοπαιχνιδιών

Published on 25 March 2021 at 11:32

Η χρήση βιντεοπαιχνιδιών, πέρα από την απλή ψυχαγωγία, μπορεί να είναι εκπαιδευτική και ακόμη μία δραστηριότητα για το σύνολο της οικογένειας. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι κάτι περισσότερο από μια ατομική δραστηριότητα αναψυχής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για να φέρουν κοντά τον οικογενειακό πυρήνα και επίσης για τα παιδιά να μάθουν παίζοντας, επειδή η οικογένεια που παίζει μαζί παραμένει μαζί. Σήμερα θα σας δώσουμε ένα δεκάλογο για υπεύθυνη χρήση βιντεοπαιχνιδιών, που επικεντρώνονται σε γονείς με παιδιά σε ηλικία παιχνιδιού, όσο και για γονείς που δεν γνωρίζουν αυτή τη μορφή αναψυχής όσο και για όσους παίζουν τακτικά.

1.Παίξτε με τα παιδιά σας.

Ανακαλύψτε τα γούστα τους, μοιραστείτε παιχνίδια μαζί τους, κατανοήστε τον κόσμο τους αν είναι άγνωστο σε εσάς και απολαύστε μαζί. Συγχαρείτε τους για την πρόοδό τους, ενθαρρύνετέ τους και βοηθήστε τους να συνεχίσουν να προοδεύουν.

2.Χρησιμοποιήστε το σύστημα PEGI.

Κάθε βιντεοπαιχνίδι είναι για μια ηλικία και η βαθμολογία PEGI (Pan European Game Information) μας βοηθά να επιλέξουμε τα πιο κατάλληλα για τα παιδιά μας. Το σύστημα  PEGI παρέχει ηλικιακούς χαρακτηρισμούς για βιντεοπαιχνίδια σε 38 ευρωπαϊκές χώρες. Ο ηλικιακός χαρακτηρισμός επιβεβαιώνει ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για παίκτες μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Το σύστημα PEGI θεωρεί την καταλληλόλητα ηλικίας ενός παιχνιδιού, όχι το επίπεδο δυσκολίας. Οι ετικέτες ηλικίας είναι ένας τραχύς προσανατολισμός και οι ετικέτες περιεχομένου μας λένε τι μπορούμε να βρούμε μέσα στο παιχνίδι: κερδοφόρα, διακρίσεις, βία, ναρκωτικά, φόβος, τυχερά παιχνίδια, σεξ ή αγορές εντός του παιχνιδιού.

3- Κάποια βιντεοπαιχνίδια είναι επίσης εκπαιδευτικά.

Αρχικά μπορούμε να βρούμε εκπαιδευτικά βιντεοπαιχνίδια όσον αφορά το περιεχόμενο, είτε επειδή ασχολούνται με θέματα ιστορίας, μαθηματικών, γλώσσας, οικονομικών ή ακόμα και άλλων πολιτιστικών γνώσεων. Επίσης μπορούμε να επωφεληθούμε από όλα τα παιχνίδια γενικά για να μάθουμε πτυχές όπως η οργάνωση πόρων, ο σχεδιασμός και η διαχείριση εργασιών, ο χωρικός προσανατολισμός και μια πληθώρα πόρων που μπορούν να αποκτήσουν και να ενισχύσουν τα παιδιά. Ασκώντας την φαντασία τους τα παιδιά εξελίσσονται και οι  γονείς ή κηδεμόνες σύντομα θα παρατηρήσουν τα θετικά αποτελέσματα.

4.Πάντα να αγοράζετε από επίσημα ή από έμπιστα καταστήματα

Για να αποφύγετε προβλήματα, απάτες ή ιούς, συνιστάται πάντα να αγοράζετε και να κατεβάζετε από επίσημα μαγαζιά, από έμπιστα καταστήματα και εξουσιοδοτημένες πλατφόρμες. Εκτός από την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, θα διδάξουμε στα παιδιά να συμμορφώνονται πάντα με τη νομιμότητα.

5.Χρησιμοποιήστε τον γονικό έλεγχο.

Θυμήσου, εσύ κάνεις κουμάντο! Οι συσκευές Xbox και Windows (και όχι μόνο) περιλαμβάνουν μοναδικές επιλογές γονικού ελέγχου ενσωματωμένες και δημιουργημένες για τη διαχείριση του χρόνου χρήσης της συσκευής, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, των ηλεκτρονικών εξόδων και της πρόσβασης σε περιεχόμενο για ενήλικες. Εξερευνήστε τις διαθέσιμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση της εμπειρίας του Xbox (και οποιαδήποτε άλλη κονσόλα)στην οικογένειάς σας.

6.Οριζουμε κάποιους κανόνες για το παιχνίδι.

Κάντε μια συμφωνία με τα παιδιά σας για τους κανόνες του παιχνιδιού στο σπίτι. Αποφασίστε την ώρα του παιχνιδιού, τα χρονοδιαγράμματα και τις ημέρες κατά τις οποίες μπορείτε να παίξετε. Ακατάλληλες στάσεις σώματος και συμπεριφορές μπορούν επίσης να διορθωθούν και ο φωτισμός οθόνης πρέπει να ρυθμιστεί σωστά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Εάν οι κανόνες συμφωνηθούν αντί να επιβληθούν, θα κάνουμε τα παιδιά να τους αποδεχτούν με τον καλύτερο δυνατό σκοπό, και θα αισθάνονται σημαντικοί και υπεύθυνοι επειδή θα έχουν συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων.

7. Πρώτα τα μαθήματα και στη συνέχεια το παιχνίδι.

Ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε σαφείς είναι ότι το σχολείο και οι εργασίες για το σπίτι θα έρχονται πάντα πρώτα, τόσο οι σχολικές εργασίες όσο και οι εργασίες του σπιτιού που πρέπει να γίνουν.

8.Videogames που αφορούν το σύνολο της οικογένειας

Παίζοντας ως οικογένεια από καιρό σε καιρό είναι πολύ επωφελής, μπορείτε να οργανώσετε ημέρες παιχνιδιού και να δοκιμάσετε διάφορους τίτλους που αφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Δεν χρειάζεται μόνο να είναι ο οικογενειακός πυρήνας, καθώς οι παππούδες, οι θείοι, τα ξαδέρφια ή οι οικογενειακοί φίλοι μπορούν επίσης να είναι μέρος της δραστηριότητας. Εάν παίζουν με τους φίλους τους, συνιστάται να παρακολουθείτε από καιρό σε καιρό τι κάνουν για να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά τους μεταξύ τους.

9.Γνωρίστε τους "ψηφιακούς" φίλους των παιδιών σας.

Ένα πράγμα για το οποίο οι γονείς είναι πάντα ξεκάθαροι είναι ότι πρέπει να γνωρίζουν τους φίλους των παιδιών τους. Αλλά πρέπει επίσης να συναντήσετε τους ψηφιακούς φίλους σας, εκείνους με τους οποίους μοιράζεστε online παιχνίδια. Ζητήστε τους να βεβαιωθούν ότι δέχονται αιτήματα φιλίας και να τους προειδοποιήσουν για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων. Είναι σημαντικό να μην αποκαλύπτουν δεδομένα σε κανέναν άλλο εκτός από τον κύκλο φιλίας τους.

10. Μην συγχέετε την πραγματικότητα με τη φαντασία.

Η φαντασία είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, αλλά δεν πρέπει να συγχέουν την πραγματικότητα με τη φαντασία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και διασκέδαση έξω από την κονσόλα. Έχετε μια υγιή ζωή, παίξτε αθλήματα, παίξτε με παιχνίδια και αναπτύξτε τη δημιουργικότητά σας μέσα από σχέδια, κατασκευές ή ακόμα και επιτραπέζια παιχνίδια.

Ελπίζουμε ότι αυτός ο δεκάλογος για υπεύθυνη χρήση των videogames θα σας βοηθήσει και έτσι θα δείξει τις μεγάλες δυνατότητες του Xbox (και οποιαδήποτε άλλη κονσόλα) όταν πρόκειται να παίξετε ως οικογένεια.

 

By Boltok Bill


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.