Πώς ο Phil Spencer άλλαξε το Xbox.

Published on 19 April 2021 at 10:51

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν η αρχική υπόσχεση του Xbox One για μια πλήρη εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας αποδείχθηκε δύσκολο για τη Microsoft να  τη φέρει εις πέρας, λόγω μιας σειράς κακών αποφάσεων από την πλευρά τους. Οι προσπάθειες της Microsoft να κυριαρχήσει στα οικιακά μέσα υποβαθμίστηκαν από την άστοχη επιθυμία να αποπροσανατολίσει την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, την αδιαπραγμάτευτη ενσωμάτωση του Kinect και την υψηλή τιμή του Xbox One σε σύγκριση με το PlayStation 4 της Sony.  Υπολειπόμενοι των υψηλών φιλοδοξιών της, η Microsoft αντιμετώπισε ένα αβέβαιο μέλλον όπου μόνο μια αξιόπιστη ηγεσία θα μπορούσε να διατηρήσει την επωνυμία Xbox ακμαία και σταθερή.Είναι ευτύχημα για το Xbox, λοιπόν, που οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να βρουν έναν τέτοιο ηγέτη για να διορθώσει την κατάσταση. Τον Μάρτιο του 2014, η Microsoft διόρισε τον Phil Spencer επικεφαλής του Xbox, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πείσει πιθανούς πελάτες και υπάρχοντες παίκτες ότι οι κονσόλες Xbox ήταν το καλύτερο μέρος για gaming. Αυτή η επιλογή, η ανάθεση της καθοδήγησης του τμήματος  Xbox στον Phil Spencer, αποδεικνύεται πιο σοφή κάθε μέρα που περνάει, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο το Xbox βρίσκεται τώρα σε ανταγωνιστική θέση και συνεχίζει να αγωνίζεται για μεγαλύτερη δύναμη.

 

HARDWARE

Λίγο καιρό μετά την ανάθεση ο Spencer άρχισε να δίνει τον τόνο για το πώς το Xbox θα παρήγαγε και θα προωθούσε το υλικό του. Δύο μήνες μετά την αποδοχή της θέσης από τον Spencer, ανακοινώθηκε ότι μια έκδοση του Xbox One θα κυκλοφορήσει χωρίς το Kinect. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα του Spencer και της εταιρείας που αναγνωρίζουν ότι το Xbox One θα δυσκολευόταν να πουλήσει αν συνέχιζε να συνδυάζεται με το Kinect. Με αυτή την κίνηση, το Xbox κάτω από τον Spencer θα καθιερωθεί ως πρόθυμο να τροποποιήσει το σχεδιασμό της κονσόλας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού τους.

Το Xbox συνέχισε αυτήν την τάση δημιουργίας hardware που εξυπηρετούσε τη βάση θαυμαστών βελτιώνοντας τη βασική σχεδίαση του ίδιου του Xbox One. Επέλεξαν να κυκλοφορήσουν το Xbox One S, μια καθαρότερη και λεπτότερη παραλλαγή του One που απέφυγε την ογκώδη VCR τύπου εμφάνιση του αρχικού μοντέλου. Η επιτυχία τους στην ανάπτυξη του Xbox One S ήταν μόνο η αρχή, καθώς η Spencer είχε φιλοδοξίες για μεγαλύτερη πρόοδο στο σχεδιασμό της κονσόλας.

Προς το τέλος της γενιάς Xbox One, ο Phil Spencer ήθελε να κάνει μια κονσόλα πιο ισχυρή από την τρέχουσα και την εμπειρία πιο κοντά στου pc gaming. Αυτό καρποφόρησε καθώς το Project Scorpio, μια αναβάθμιση υλικού, επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση απίστευτης επεξεργαστικής ισχύος, προκειμένου να προσφέρει τα καλύτερα γραφικά και ρυθμούς καρέ στις κονσόλες. Το Project Scorpio θα κυκλοφόρησε ως Xbox One X, το οποίο εντυπωσίασε με τις ανώτερες τεχνικές δυνατότητές του σε σύγκριση με το βασικό Xbox One και έδωσε στη Microsoft τη φθηνότερη εναλλακτική λύση για τo pc gaming.

Ο Spencer συνέχισε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία ισχυρών μηχανημάτων με την ανακοίνωση της κονσόλας επόμενης γενιάς, Xbox series X. Με αυτό το νέο σύστημα, οι παίκτες Xbox θα δουν ανάλυση 4K, υψηλότερους ρυθμούς καρέ και ray tracing τόσο σε νέους τίτλους όσο και σε ορισμένες παλαιότερες κυκλοφορίες. Ωστόσο, το Series X δε σήμανε το τέλος των σχεδίων του Spencer για την προσέλκυση του κοινού σε κονσόλες Xbox.

Πέρα από τη δέσμευση να κάνει το Xbox το καλύτερο μέρος για gaming, ο Spencer ήθελε το Xbox να είναι το μέρος όπου όλοι θα παίζουν παιχνίδια. Έτσι, η Microsoft ανακοίνωσε τη δημιουργία του Xbox Series S, μιας λιγότερο ισχυρής, ψηφιακής εναλλακτικής του series X.. Το Series S θα επέτρεπε στους χρήστες να παίζουν παιχνίδια επόμενης γενιάς σε χαμηλότερης τιμής κονσόλα απ'τις υπόλοιπες της ίδιας γενιάς, διασφαλίζοντας ότι οποιοσδήποτε, από σκληροπυρηνικούς gamers έως νεοεισερχόμενους, θα μπoρούσε να επωφεληθεί τον κατάλογο του Xbox. Επιδιώκοντας να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, ο Spencer κατάφερε να κάνει το οικοσύστημα Xbox φιλόξενο σε όλους.

SOFTWARE

Ένα από τα σημαντικότερα παράπονα σχετικά με το  brand Xbox τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη δελεαστικών παιχνιδιών που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της γενιάς. Η κατάσταση δεν βοηθιέται από το Xbox που ανταγωνίζεται το PlayStation, το οποίο παράγει καποια εξαιρετικά αποκλειστικά κάθε χρόνο. Όταν μια εταιρεία δεν διαθέτει τον κατάλογο για να είναι ανταγωνιστική, η ύπαρξη μιας πολύ ισχυρής κονσόλας στην αγορά δεν αρκεί για να αντισταθμίσει.

Αναγνωρίζοντας τα περιορισμένα franchises που έχει στη διάθεσή του το Xbox σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, ο Phil Spencer ξεκίνησε να γεφυρώσει το χάσμα με μια σειρά βασικών εξαγορών. Από το 2018, ο Spencer γνωστοποίησε στην κοινότητα βιντεοπαιχνιδιών ότι το Xbox  στοχεύει να φέρει τα καλύτερα αποκλειστικά παιχνίδια στην πλατφόρμα. Για να υποστηρίξει την υπόσχεσή του, ο Spencer ανακοίνωσε την αγορά τεσσάρων προγραμματιστών βιντεοπαιχνιδιών:  Ninja Theory, Undead Labs, Compulsion Games και Playground Games. Η ύπαρξη περισσότερων προγραμματιστών κάτω από την ομπρέλα xbox ήταν ένα σημάδι ότι έρχονταν υπέροχα παιχνίδια για το Xbox, αλλά o Spencer δεν είχε ακόμη τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το Xbox προσπάθησε να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειές για ανάπτυξη παιχνιδιών εσωτερικά, προσθέτοντας περισσότερα στούντιο στην εταιρική τους οικογένεια. Η εταιρεία επέστησε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όταν αγόρασαν την InXile Entertainment, την Obsidian Entertainment και την Double Fine Productions. Επιπλέον, ο Phil Spencer ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου στούντιο που ονομάζεται The Initiative, το οποίο θα επικεντρωθεί σε ΑΑΑ  τίτλους και εργάζεται σε μία αναβίωση του Perfect Dark.

Ακόμη και με αυτά τα στούντιο στο όνομα του Xbox, ο Spencer προσπάθησε να ενισχύσει την αίσθηση ότι το Xbox ήταν το brand της τόλμης και της σιγουριάς στη λήψη αποφάσεων. Αυτό θα εξηγούσε γιατί, σε μια κίνηση που συγκλόνισε τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, η Microsoft αγόρασε την Bethesda Softworks τον Σεπτέμβριο του 2020. Είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι το Xbox είχε γίνει επιθετικό στις επιδιώξεις του, ενσωματώνοντας την κίνηση του Spencer να προσφέρει συναρπαστικά παιχνίδια με κάθε απαραίτητο μέσο.

Αυτή η ίδια κίνηση μπορεί επίσης να είναι απόδειξη της γνήσιας πίστης στη δημιουργία του καλύτερου δυνατού παιχνιδιού. Ο Spencer έχει δείξει προθυμία να θέσει την ποιότητα ενός παιχνιδιού πάνω από την ανάγκη τήρησης των προθεσμιών. Για παράδειγμα, το Xbox πήρε την απόφαση να καθυστερήσει το Halo Infinite μετά από ένα αμφίβολης ποιότητας showcase του παιχνιδιού του το 2020. Όταν ερωτήθηκε, ο ίδιος ο Spencer δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το Infinite σχεδιάστηκε ως τίτλος λανσαρίσματος, θα ήταν καλύτερο να δοθεί στην ομάδα ανάπτυξης χρόνος για να βελτιώσει το παιχνίδι και να εγγυηθεί υψηλό επίπεδο ποιότητας. Η θυσία του χρονοδιαγράμματος για χάρη καλύτερης τέχνης είναι το σημάδι ενός ηγέτη που εκτιμά το δημιουργικό μέσο και το κοινό του.

 

GAME PASS ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Κατά τη διάρκεια της εποχής Xbox One, ο Phil Spencer παρουσίασε το Xbox Play Anywhere ως έναν τρόπο προσέλκυσης για παίκτες σε υπολογιστές και κονσόλες. Αυτή η λειτουργία ισχύει για παιχνίδια αποκλειστικά Xbox, επιτρέποντας στους παίκτες να κατέχουν τόσο το αντίγραφο υπολογιστή όσο και το αντίγραφο Xbox του ίδιου παιχνιδιού, ενώ πληρώνουν μόνο την τιμή για ένα. Ωστόσο, εκτός από αυτό, το Play Anywhere ξεπέρασε τη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των δύο πλατφορμών - έθεσε το σκηνικό για να διαμορφωθεί το οικοσύστημα Xbox.

Η επόμενη βασική εξέλιξη για το Xbox συνοδεύεται από την αυξανόμενη απήχηση του Game Pass. Παρόλο που το Xbox Game Pass παρουσιάστηκε το 2017 στην κοινότητα Xbox Insider, είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπό του το 2018, όταν αποκαλύφθηκε ότι όλα τα αποκλειστικά παιχνίδια Xbox θα έρχονταν στην υπηρεσία την ημέρα που ξεκινούν. Το Game Pass ξεκινούσε τώρα το ταξίδι του για να γίνει το καλύτερο deal στα βιντεοπαιχνίδια και να αποδειχθεί απαραίτητο για τους ιδιοκτήτες Xbox.

Το Xbox επέλεξε να αξιοποιήσει τη νεοαποκτηθείσα επιτυχία του Game Pass, καθιστώντας το διαθέσιμο σε διαφορετικές συσκευές. Για να ενισχυθεί η σχέση υπολογιστή και Xbox που ξεκίνησε με το Play Anywhere, το Game Pass παρουσιάστηκε για την κοινότητα του υπολογιστή το 2019 μέσω του Game Pass Ultimate. Το Xbox θα επιτρέψει αργότερα την πρόσβαση στο Game Pass σε κινητή συσκευή μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής του. Εξετάζοντας τη γενικότερη εικόνα, είναι προφανές ότι το Xbox που επενδύει τόσο πολύ στην παρουσία του Game Pass μεταξύ πλατφορμών αντικατοπτρίζει πόσο έχουν μετατοπιστεί οι προτεραιότητές τους μετά την άφιξη του Spencer.

Το Game Pass είναι ζωτικής σημασίας για το όραμα του Spencer για το μέλλον του Xbox, αντιπροσωπεύοντας μια απομάκρυνση από το επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος. Είναι πραγματικότητα  ότι οι πωλήσεις hardware του Xbox δεν είναι τόσο εντυπωσιακές όσο αυτές του PlayStation, αλλά τα πραγματικά κέρδη για το Xbox δεν επικεντρώνονται αυστηρά στις κονσόλες. Ο Phil Spencer έχει κάνει το Game Pass το επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής του Xbox, προωθώντας το ως πολύτιμη υπηρεσία και επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί πέρα από το υλικό Xbox. Όσο μακριά και αν εκτείνεται η εμβέλεια του Game Pass, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Spencer σκοπεύει να μετατρέψει τα κέρδη της υπηρεσίας σε μεγαλύτερες νίκες για το Xbox.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     by Boltok Bill & Voodoo Vale


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.