Η σημασία της διατήρησης του παιχνιδιού

Published on 18 May 2021 at 09:54

Αν πάμε δύο γενιές πίσω, η διατήρηση των παιχνιδιών δε θα μας απασχολούσε καθόλου. Ήταν μάλλον αυτονόητη. Το Xbox 360 είχε Original Xbox playable παιχνίδια, το PS3 είχε PS1 και PS2 playable παιχνίδια. Ακόμα και το Wii είχε συμβατότητα GameCube. Όλα με το λανσάρισμα των κονσολών. Λοιπόν, τι συνέβη; Το Xbox One και το PS4 ξεκίνησαν χωρίς αυτό το αγαπημένο χαρακτηριστικό, ενώ το Wii U της Nintendo πήγε προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και στο σημείο να προσφέρει υποστήριξη Wii-mote για τα παιχνίδια Wii.
Η αρχική έλλειψη συμβατότητας Χbox One και PS4 για προηγούμενες εκδόσεις προκάλεσε αντιδράσεις. Η backwards compatibility ήταν κάτι που όλοι περίμεναν και τη συναντούσες πια σπάνια μέχρι το 2015, όταν το Xbox One άρχισε να λαμβάνει υποστήριξη για παιχνίδια του 360 . Ξεκίνησε δειλά, αλλά από τότε έχει μετατραπεί σε ένα από τα βασικά κίνητρα αγοράς του Xbox. Με πάνω από 500 διαθέσιμα παιχνίδια από προηγούμενες κονσόλες (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Xbox One), η λίστα backwards συμβατότητας του Xbox αυξάνεται συνεχώς. Το PS5 έχει συμβατότητα προς τα πίσω μόνο με το PS4 και είναι απογοήτευση για τους οπαδούς των κλασικών παιχνιδιών στα PS1 και 2. Ο μόνος τρόπος για να παίξετε αυτά τα παιχνίδια είναι μέσω του PlayStation Now και τα περισσότερα από αυτά είναι παιχνίδια PS3. Και ενώ λειτουργεί, απαιτεί ένα μηνιαίο τέλος.

Η Microsoft, χωρίς αμφιβολία, ηγείται στο κομμάτι της backwards compatibility. Φαίνεται να εκτιμά τη σημασία της διατήρησης του παιχνιδιού περισσότερο από τη Sony σε αυτό το σημείο. Αν μη τι άλλο αποδεικνύεται από ένα Tweet από το επίσημο Xbox Twitter τον περασμένο μήνα, όπου δήλωσαν, "Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι αγαπημένα και κλασικά παιχνίδια διατηρούνται τόσο για νέους όσο και για παλιούς παίκτες". Μπορείτε ακόμη να παίξετε αυτά τα κλασικά παιχνίδια σε υπολογιστή ή κινητό λόγω του Xbox Cloud Gaming, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό καθιστά αυτά τα κλασικά παιχνίδια διαθέσιμα σε όσους τα αγαπούν, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να τα γνωρίσουν.

Άλλοι τρόποι διατήρησης των παιχνιδιών είναι με τη μορφή remasters ή μίνι κονσολών. Ωστόσο, αυτά δεν είναι πάντα ιδανικά. Ειδικά στην περίπτωση των remasters. Η αρχική έκδοση ενός παιχνιδιού μερικές φορές χάνεται σε έναν remaster. Πάρτε το Halo:Combat Evolved για παράδειγμα. H 343 έχει χρησιμοποιήσει τη θύρα Gearbox PC από το 2004 στη Masterchief Collection, η οποία είναι προφανώς διαφορετική σε διάφορους τομείς. Ενώ τα remasters είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους παίκτες να παίξουν παλιά παιχνίδια για πρώτη ή για χιλιοστή φορά, η αρχική εμπειρία μπορεί να χαθεί. Όσον αφορά τις μίνι κονσόλες, τα παιχνίδια εδώ είναι συνήθως στην αρχική τους δόξα. Το ίδιο συμβαίνει ως επί το πλείστον και με την εξομοίωση στον υπολογιστή.
Ας ελπίσουμε ότι το μέλλον επιφυλάσσει καλά πράγματα για την backwards compatibility σε όλες τις κονσόλες. Θα ήταν ωραίο να δούμε όλες τις κονσόλες να υποστηρίζουν μια μεγάλη, ή ακόμα μία πλήρη βιβλιοθήκη κλασικών παιχνιδιών. Αλλά είναι τόσο εφικτό όσο ήταν κάποτε; Μάλλον όχι. Καθώς αλλάζει το υλικό, αλλάζουν και οι δυνατότητες. Πάντα θα γίνεται όλο και πιο αδύνατο να βάλεις ένα δίσκο από τη δεκαετία του '90 σε μια κονσόλα του σήμερα. Το ψηφιακό είναι σίγουρα το μέσο για να προχωρήσουμε και αυτή θα ήταν η ιδανική μορφή διατήρησης των παιχνιδιών.
Μάλλον είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ένα παλιό παιχνίδι είναι ευκολότερο να τρέξει ψηφιακά σε μια νέα κονσόλα από τον προγραμματισμό των παλιών δίσκων που πρέπει να διαβαστούν. Ειδικοί βέβαια δεν είμαστε. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η Sony θα ακολουθήσει το παράδειγμά της ms και θα εφαρμόσει κάποια μορφή συμβατότητας χωρίς να αποτελεί μέρος μιας συνδρομής.

                                                                                                                                                                 by Boltok Bill & Voodoo Vale


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.